27.02.2024
Телеканал NTD

Зеленський, Гутерріш й Ердоган обговорили питання зернового коридору, військовополонених та ЗАЕС

Зеленський, Гутерріш й Ердоган обговорили питання зернового коридору, військовополонених та ЗАЕС

У четвер у Львові відбулися переговори президента України Володимира Зеленського, Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У четвер у Львові відбулися переговори президента України Володимира Зеленського, Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Тайїпа Ердогана.

Зеленський зустрівся з кожним окремо, а також вони поспілкувалися всі разом.

Володимир Зеленський і Тайїп Ердоган обговорили викрадення Росією українського зерна, ситуацію на Запорізькій атомній електростанції та співпрацю в оборонній галузі.

Також було підписано документ, згідно з яким Туреччина допоможе Україні відновлювати зруйновану інфраструктуру та візьме під свій патронат відбудову Харкова та Харківської області.

Президенти ще обговорили можливість удосконалення зернової ініціативи, посилення безпеки її реалізації та збільшення обсягів експорту.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до демілітаризації Запорізької АЕС, яку Росія використовує для ядерного шантажу, і сказав, що він серйозно стурбований через цю ситуацію.

[Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар ООН]
«Військову техніку та особовий склад треба вивести. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або техніки в цьому місці. Територію необхідно демілітаризувати. Будемо казати як є: будь-яка потенційна шкода Запоріжжю — це самогубство».

Президент України й Генеральний секретар ООН погодили деталі можливої роботи на Запорізькій атомній електростанції місії МАГАТЕ.

Також Володимир Зеленський попросив Антоніу Гутерріша особисто сприяти тому, щоб представники ООН дістали постійний і безперешкодний доступ до депортованих до Росії українців, а також допомогти звільнити полонених українських військовиків і медиків.

Гутерріш повідомив, що направить місію ООН для встановлення фактів загибелі в Оленівці українських військовополонених.

Це був перший з початку широкомасштабної війни візит до України Тайїпа Ердогана та другий Антоніу Гутерріша.
Коротке посилання на цю сторінку:

Зеленський, Гутерріш й Ердоган обговорили питання зернового коридору, військовополонених та ЗАЕСЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніГонконг посилив закон про нацбезпекуІзраїль завдав ударів по об’єктах в Ірані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: