25.03.2024
Телеканал NTD

Джо Байден підтвердив ліквідацію лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-Завахірі

Джо Байден підтвердив ліквідацію лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-Завахірі

Президент Джо Байден підтвердив у понеділок ліквідацію другого лідера радикального ісламістського терористичного угруповання «Аль-Каїда». 71-річного Аймана..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Президент Джо Байден підтвердив у понеділок ліквідацію другого лідера радикального ісламістського терористичного угруповання «Аль-Каїда». 71-річного Аймана аз-Завахірі було вбито в його штаб-квартирі в Кабулі за допомогою американського безпілотника.

Байден повідомив, що ніхто більше не постраждав. Удару завдали в той момент, коли лідер угруповання усамітнився.

Завахірі десятиліттями був однією з головних цілей США. За його голову призначили нагороду розміром 25 мільйонів доларів. Відомо, що він був наступником бен Ладена та допомагав координувати напад, учинений 11 вересня 2011 року в США, унаслідок якого загинуло майже 3000 людей.

[Джо Байден, президент США]:
«Відколи 11 років тому Сполучені Штати Америки помстилися бен Ладену, Завахірі став лідером “Аль-Каїди”. Утікши, він координував діяльність підрозділів “Аль-Каїди” в усьому світі, зокрема здійснював оперативне управління й закликав нападати на цілі в США».

У Білому домі сподіваються, що смерть Завахірі завдасть серйозного удару угрупованню і зменшить його здатність діяти та вчиняти теракти.

Поруч із місцем, куди було завдано удару, можна було побачити озброєних талібів. Тепер Вашингтон звинувачує у приховуванні Завахірі «Талібан» — угруповання, яке рік тому захопило владу в Афганістані.

До цього впродовж багатьох років уважали, що Завахірі переховується десь на неприступному кордоні між Пакистаном та Афганістаном.

Водночас кілька разів ходили чутки про його смерть, і довгий час повідомляли, що він має погане здоров’я.

Атака безпілотника — перший відомий удар США по цілі в Афганістані, відколи в серпні 2021 року американські війська та їхні союзники залишили країну.
Коротке посилання на цю сторінку:

Джо Байден підтвердив ліквідацію лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-ЗавахіріАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємСвітові ціни на какао б’ють рекордиПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: