25.04.2024
Телеканал NTD

Практично за крок до війни: влада Косова поступилася

Практично за крок до війни: влада Косова поступилася

Косівська поліція закрила свої два КПП на півночі країни. Це сталося після того, як місцеві серби..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Косівська поліція закрила свої два КПП на півночі країни. Це сталося після того, як місцеві серби почали зводити барикади й перекривати дороги. Вони протестували проти розпорядження замінити сербські автомобільні номери на косовські.

Протестувальники перегородили вантажівками з гравієм та іншою технікою дороги до двох прикордонних переходів — «Яринє» та «Брняк». Вони розташовані в районах, де серби становлять більшість.

Як наслідок, косовська поліція заявила, що вона мусила закрити пункти перетину кордону. Вона також повідомила, що пролунали постріли в бік поліційних підрозділів, але, на щастя, ніхто не постраждав.

Ситуація почала загострюватися після того, як косовський уряд дав 60 днів на зміну автомобільних номерів. Крім того, з 1 серпня всі громадяни Сербії, які відвідують Косово, мали отримувати на кордоні дозвіл на в’їзд.

Аналогічне правило застосовує сербська влада щодо косоварів, які відвідують Сербію.

Президент Сербії Александр Вучич закликав до збереження миру.

[Александр Вучич, президент Сербії]:
«Я ще раз прошу албанців схаменутися, а сербів — не піддаватися на провокації і не робити нічого, що може призвести до конфлікту».

14 років тому Косово проголосило незалежність від Сербії. Відтоді коло 50 тисяч сербів, що живуть на півночі частково визнаної держави, користувалися номерними знаками й документами, виданими сербською владою, і відмовлялись визнавати незалежність Косова.

Практично за крок до війни офіційна Приштина ухвалила рішення тимчасово поступитися. Тож сербські документи та номери будуть чинними в Косові ще до 1 вересня.

Крихкий мир між Сербією і Косовом підтримує місія НАТО. У її складі — 3770 військовиків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Практично за крок до війни: влада Косова поступиласяПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»На Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компоненти

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: