23.09.2024
Телеканал NTD

У китайському Шеньчжені послуги роботаксі дозволили офіційно

У китайському Шеньчжені послуги роботаксі дозволили офіційно

Це таксі без водія за останній рік здійснило 50 тисяч пробних поїздок із пасажирами. Безпілотний автомобіль..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Це таксі без водія за останній рік здійснило 50 тисяч пробних поїздок із пасажирами. Безпілотний автомобіль створив китайський стартап. Місцем експериментів стало місто Шеньчжень, де мешкає 18 мільйонів осіб.

Тепер усі зареєстровані самокеровані автомобілі офіційно виходять на дороги жвавого району Футянь. Щоправда, на пасажирському сидінні однаково має бути водій.

[Максвелл Чжоу, директор стартапу ― розробника безпілотного авто]:
«Це дуже вплине на автомобільну промисловість. Тепер нам дали значно більше території, тому ми можемо використовувати роботаксі й одночасно тестувати роботу автономної системи».

Розробники кажуть, що запуск служби роботаксі дасть змогу отримувати більше даних і швидше удосконалювати безпілотні технології.

Одночасно в місті є великий державний парк електричних таксі. Плата за проїзд нижча, ніж на безпілотній машині. Це серйозна конкуренція.

[Девід Чан, голова компанії ― оператора роботаксі]:
«У Шеньчжені створення безпілотної машини втричі дешевше, ніж у США. Але виторг від поїздок у 12 разів менший, ніж у Каліфорнії. Тож цей бізнес не найпопулярніший».

Розробники роботаксі сподіваються здешевити поїздки завдяки масштабному виробництву автомобілів.

Безпілотні таксі також є в інших китайських містах, зокрема в Гуанчжоу й Пекіні. Але лише в Шеньчжені розробили спеціальні правила для автономних машин на випадок аварії. Якщо в роботаксі буде водій, і ДТП трапилося з його вини, то він і відповідатиме. Інакше відповідальність ляже на власника машини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: