28.08.2024
Телеканал NTD

Роботи в Італії стежать за здоров’ям рослин замість ботаніків

Роботи в Італії стежать за здоров'ям рослин замість ботаніків

Цей робот, що схожий на гігантську комаху, щодня оглядає парк в італійській Пізі. Науковці наділили його..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Цей робот, що схожий на гігантську комаху, щодня оглядає парк в італійській Пізі. Науковці наділили його штучним інтелектом й обладнали датчиками та камерами. Тепер він виконує рутинну роботу замість ботаніків.

Завдання робота — стежити за здоров’ям рослин. Він також вимірює висоту дерев та обхват їхніх стовбурів. Що дві години розумний апарат повертається на базу для заміни батареї.

[Франко Анджеліні, співробітник Пізанського університету]:
«Такий робот вільно переміщається в лісі. Його ноги рухаються, так само як у тварин. Тому він дуже спритний і може ходити навіть нерівною і пересіченою місцевістю».

Робота можна запрограмувати, але він здатний працювати й автономно. Зібрані відомості надходять до ботаніків. Вони проводять аналіз, після чого викладають результати до спільної бази даних. Вона доступна науковцям усіх країн Європи.

[Маноло Гарабіні, співробітник Пізанського університету]:

«Важливо й те, що робот перевіряє, де рослини пошкоджено. Це можуть робити тварини, які потрапили не до свого середовища проживання. Так, кабани можуть зіпсувати ґрунт і пошкодити дрібні рослини, що з часом позначиться на всій місцевій екосистемі».

Такі роботи також полегшують працю дослідників моря. Апарати можна занурювати на глибину понад тисячу метрів. За допомогою отриманих даних науковці створюють 3D-моделі морського дна.
Коротке посилання на цю сторінку:

Роботи в Італії стежать за здоров’ям рослин замість ботаніківРибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти ракуМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024На Марсі виявили величезні поклади підземного льодуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуCES-2024: інтелектуальні фени, телевізори та маски для обличчяНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуУ Дубаї корали вирощують по-новому

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: