28.08.2024
Телеканал NTD

Як жив багатий давньоримський купець, тепер можна побачити зсередини

Як жив багатий давньоримський купець, тепер можна побачити зсередини

Давньоримські терми Каракалли вже самі собою популярні серед туристів, які приїжджають до Рима. Але тепер тут..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Давньоримські терми Каракалли вже самі собою популярні серед туристів, які приїжджають до Рима. Але тепер тут можна побачити щось нове.

Після реставрації відкрився дім, де колись жив багатий купець із сім’єю. А збудували його ще до самих громадських лазень.

Двоповерховий будинок звели приблизно зі 134 по 138 рік нашої ери. Пізніше його частково зруйнували, щоб звільнити місце для громадських лазень Каракалли, які відкрилися у 216 році нашої ери.

На стелі будинку зображено римських та єгипетських божеств.

[Сільвія Фортунаті, археолог]:
«На цій стіні ми можемо побачити сліди центрального божества, у якому можна впізнати Серапіса. Але, на жаль, зображення майже не видно. Проте зліва все ще добре проглядається Ісіда зі смолоскипом. У правій руці вона тримає, мабуть, колоски, а на голові в неї пір’я».

Те, що зображено і римських, і єгипетських богів, — не зовсім звичайно. Таке тоді траплялося в храмах, але не в житлових будинках.

Руїни вперше виявили в середині XIX століття приблизно на 10 метрів нижче за нинішній рівень лазень. Їх розкопали орієнтовно через століття. Згодом ненадовго відкрили для відвідувачів. Останні 30 років приміщення реставрували.

Тепер можна ознайомитись із фрагментами, яких раніше не було видно.

Планують також ретельніше дослідити руїни та пролити світло на життя багатих людей давнього Рима.

Археологи ще хочуть відновити частини зруйнованої будівлі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як жив багатий давньоримський купець, тепер можна побачити зсерединиДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміПівнічна Ірландія відкриває нову віртуальну продюсерську студіюСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Модний дім Carolina Herrera показав красу як силуПолювання на скарби стає популярним хобі у Великій БританіїУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: