29.04.2024
Телеканал NTD

Як на острові Балі рятують рідкісних білих шпаків

Ці білі птахи називаються шпаками балійськими. Вони дуже рідкісні. Трапляються лише на північному заході острова Балі. У дикій природі їх лишилося від шести до десяти особин. Ще тисячі живуть у заповідниках і зоопарках у всьому світі.

Тепер зоозахисники намагаються їх урятувати. Для цього вони знайшли несподіваних союзників — птахівників, які розводять і продають пернатих. Саме вони раніше були однією з причин різкого зменшення популяції. Але уряд Індонезії розробив для них спеціальну програму.

Тепер кожен може одержати ліцензію, і тоді уряд дасть їм птахів. 90 % потомства можна залишити собі. Решту шпаків переміщують до національного парку.

[Том Сквайрс, орнітолог]:
«Одночасно можуть співіснувати й дикі популяції, і птахівники, які не покидають свого хобі й водночас не завдають шкоди диким пернатим».

Шпаки балійські понад століття мають великий попит у міжнародних колекціонерів через своє яскраве оперення й гарний спів. Ще одна причина їх зникнення — вирубування лісів під сільськогосподарські угіддя.

Спочатку програма розведення була не дуже успішною. Деякі птахи, яких випускали в природу, були заражені небезпечними паразитами. Дехто загинув через хижаків.

Браконьєрство теж не зникло. Якось раз національний парк пограбували — погрожуючи пістолетом, украли 40 птахів.

Проте за останнє десятиліття завдяки посиленому моніторингу за птахами тут досягли більшого успіху. До того ж посприяли «буферні села», що навколо парку. Саме тут дозволяють розводити шпаків балійських.

Сьогодні результати розведення видно в усьому парку. Як припускають, тут мешкає вже понад 400 шпаків.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: