20.06.2024
Телеканал NTD

Старші класи для дівчат в Афганістані не відкрилися

Старші класи для дівчат в Афганістані не відкрилися

Старша школа для дівчат в Афганістані в зазначену дату так і не відкрилася. Угруповання «Талібан» оголосило,..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Старша школа для дівчат в Афганістані в зазначену дату так і не відкрилася. Угруповання «Талібан» оголосило, що класи, вищі за шостий, будуть закритими доти, доки не буде розроблено план, який відповідатиме ісламським законам.

Самих школярок це дуже приголомшило, адже вони нетерпляче чекали на перший день уроків.

[Хадіджа, школярка]:
«Працівниця школи приїхала в сльозах, узяла мікрофон і сказала, що не може говорити. Ми всі здивувалися чому, адже був такий радісний день, чому вона плаче замість того, щоб нас вітати. А потім вона сказала йти зі школи, бо влада не дозволила дівчатам вчитися».

16-річна Хадіджа, як й інші дівчата, уже сім місяців не ходить до школи. Перед першим днем ​​усю ніч не спала. Згадує, що відчула, коли почула погану новину.

[Хадіджа, школярка]:

«Це був день скорботи, дуже сумний день, ніби втратила близьку людину. Усі плакали, дівчата обіймалися, плакали та прощалися».

Тепер багато хто не вірить, що школи для дівчат колись відкриють.

[Хадіджа, школярка]:
«Нехай було складно, але я хотіла бути лікарем. Але тепер нічого не можу зробити, моє майбутнє зруйновано».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав, що рішення угруповання — це велике розчарування для всіх, а також збитки для країни загалом.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:
«Генеральний секретар каже, що відмова в освіті не лише порушує права жінок і дівчат на освіту, а й ставить під загрозу майбутнє країни через величезний внесок афганських жінок і дівчат. Він закликає талібів невідкладно відкрити школи для всіх учнів».

Попереднього разу таліби управляли Афганістаном з 1996 до 2001 року. Тоді жінкам та дівчатам забороняли не лише вчитися, а й працювати в більшості професій.

Після того, як торік у серпні «Талібан» знову захопив владу, міжнародна спільнота зробила освіту для дівчат ключовою вимогою для визнання адміністрації.

Саме угруповання стверджує, що рішення не відкривати школи для дівчат пов’язане з технічною проблемою. Міністерство освіти нібито працює над стандартизованою уніформою для учнів у всій країні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Старші класи для дівчат в Афганістані не відкрилисяКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Габонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: