28.10.2024
Телеканал NTD

На кенійській фабриці вчать видувати вироби зі скла

На кенійській фабриці вчать видувати вироби зі скла

Кенієць Вільям Гітонга працює склодувом десять років і вже навчає цього мистецтва інших. Але навіть після..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Кенієць Вільям Гітонга працює склодувом десять років і вже навчає цього мистецтва інших. Але навіть після кількох років мало хто може назвати себе досвідченим майстром. Завжди є щось, чого раніше не знав.

[Вільям Гітонга, склодув]:
«Треба вчитися працювати зі склом років п’ять, перш ніж зможеш із нього щось зробити».

Вільям працює на фабриці в Каджіадо — це за годину їзди від Найробі. Вона відкрилася 30 років тому. Тут працює понад 70 осіб. Через пандемію фабрика пережила важкі часи. Але засновник компанії не лише не закрив підприємство, а й розширив його можливості. Тепер тут можна навчитися мистецтва видування скла.

[Ансельм Кроз, власник фабрики]:
«Це одне з найдавніших ремесел. Воно неймовірно складне. Але це магічний процес і для спостерігача, і для майстра. Це схоже на медитацію, і водночас треба бути зосередженим».

Елізабет — перша жінка на цій фабриці. Поки що вона лише учениця, але вже робить успіхи.

[Елізабет Сіміу, учениця]:
«Мене зачарував процес видування скла. Він пробудив у мені цікавість. Я намагаюся надихати себе, щоб навчитися працювати як досвідчені майстри».

Усі вироби на фабриці — із переробленого скла. З нього створюють посуд, вази та декоративні прикраси для інтер’єру. Використовувати вторинну сировину дешевше, ніж робити скло з нуля. Тому продукція виходить недорогою. Її продають у фабричному магазині.

[покупець]:
«Я буваю тут досить часто. Мені подобається сюди приходити, і задум цей надзвичайний. Мені до вподоби, що це перероблена вторсировина».

На фабриці ще проводять екскурсії. Кожен охочий може подивитися, як виготовляють скляні вироби. Також тут переробляють папір та пластик.
Коротке посилання на цю сторінку:

На кенійській фабриці вчать видувати вироби зі склаВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиПолювання на скарби стає популярним хобі у Великій БританіїРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тиші200 дронів показали світлове шоу в нічному небі Мадрида«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви Марії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: