18.05.2024
Телеканал NTD

Нова виставка про Стоунхендж відкрилася в Лондоні

Нова виставка про Стоунхендж відкрилася в Лондоні

Знаменита кам'яна пам'ятка Стоунхендж розташована в сільській місцевості Англії. Давні люди вперше почали селитися тут приблизно..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Знаменита кам’яна пам’ятка Стоунхендж розташована в сільській місцевості Англії.

Давні люди вперше почали селитися тут приблизно 5000 років тому. А кам’яні брили встановили в пізньому неоліті — приблизно 2500 років до нашої ери.

І досі багато загадок цієї споруди не розкрито. Хто її збудував і навіщо?

Нова виставка в Лондоні намагається заглибитися в ці таємниці.

Тут зібрали 430 експонатів. Це й кам’яні брили, які стояли неподалік, і предмети, якими користувалися в давнину жителі цього регіону.

Куратор виставки каже, що впродовж історії Стоунхендж використовували по-різному.

[Нейл Вілкін, куратор виставки]:
«В один історичний період — наприклад, як цвинтар. А пізніше він став чимось на зразок собору, куди люди приходили молитися й проводити церемонії».

Один із найцікавіших експонатів називається Сіхендж. Це коло з дерев’яних стовпів, яке виявили на пляжі в Норфолку. Його побудували приблизно тоді ж, коли й Стоунхендж. Дивовижно те, що балки пролежали в мулі понад 4000 років, але мають такий вигляд, ніби їх зробили торік.

[Нейл Вілкін, куратор виставки]:
«Це перевернуті догори дриґом дуби. Їхнє коріння спрямоване в небеса. Можливо, так люди встановлювали міст між підземним світом і богами».

Багато експонатів знайшли в інших країнах Європи. Вони одного віку зі Стоунхенджем, і в них також простежуються астрономічні мотиви. Так, чимало з них вказує на сонцестояння й рух світила небосхилом.

Британський музей стоїть майже за 150 кілометрів від монумента. Але організатори виставки сподіваються, що він допоможе частково розгадати таємниці й стане вікном до розуміння цієї історичної пам’ятки. На відвідувачів чекають до 17 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова виставка про Стоунхендж відкрилася в ЛондоніМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Шанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: