29.03.2024
Телеканал NTD

Мексиканці розбивають піньяти, перемагаючи таким чином у собі гріхи

Мексиканці розбивають піньяти, перемагаючи таким чином у собі гріхи

Десятки яскравих стрічок і довгі години роботи — і все лише для того, щоб розбити це..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Десятки яскравих стрічок і довгі години роботи — і все лише для того, щоб розбити це палицею. Барвистий виріб називається піньятою. У Мексиці розбивання піньяти — різдвяна традиція.

[покупець]:
«Ізоляція закінчилася, і ми раді зібратися всією сім’єю і добре провести час».

Піньяту роблять із картону й пап’є-маше, потім основу прикрашають кольоровим папером. Усередині лежать цукерки. Традиційна піньята має сім шипів. Вони символізують людські гріхи: жадібність, ненажерливість, лінь, гординю, заздрість, гнів та хтивість.

Розбиваючи піньяту, людина ніби бореться зі спокусами та знищує в собі гріхи. А солодощі — це нагорода від найвищих сил за правильно обраний шлях. Іноді піньяту розбивають із зав’язаними очима. Це нагадує про те, що в житті треба спиратися на беззастережну віру.

[Марія де Лурдес Ортіс, майстер із виготовлення піньят]:
«Цього року після ізоляції люди стали частіше виходити надвір, вони не сидять удома. Люди переглядають своє життя й цінності. Розбиваючи піньяту, ми разом переживаємо хвилини щастя й радості».

Точне походження традиції невідоме. Дехто вважає, що прообразом піньят стали китайські ліхтарики. У середні віки про них дізналися європейці, а потім ліхтарики потрапили до Мексики.

Інші кажуть, що піньяти робили ще за часів ацтеків. Розбиваючи їх, індіанці просили богів послати грозу чи зливу.

Майстерні з виготовлення піньят є в усій Мексиці. Щоб зробити піньяту вручну, потрібно від 7 до 14 днів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мексиканці розбивають піньяти, перемагаючи таким чином у собі гріхиМармурова мапа давнього Рима знову постала перед публікою в новому музеїРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиКупання серед криги: незвичайну розвагу пропонують у ШвеціїПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у Лівані«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракар

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: