27.01.2024
Телеканал NTD

Конголезька румба увійшла до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Конголезька румба увійшла до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Ритм африканських барабанів та іспанські мелодії. Так на Кубі виникла румба. Потім, уже трохи видозміненим, танець..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ритм африканських барабанів та іспанські мелодії. Так на Кубі виникла румба. Потім, уже трохи видозміненим, танець повернувся до Африки. Тепер конголезька румба потрапила до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Жителі ДР Конго пишаються визнанням їхньої культури.

[житель Кіншаси]:
«Румба чудова. Вона могла змусити танцювати навіть поважних чиновників. Ми дуже раді всесвітньому визнанню, особливо тому, що свого часу ці пісні розповідали справжню історію нашої країни».

Заявку до ЮНЕСКО подали спільно Конго та ДР Конго. Її розглядали п’ять років.

[Андре Йока, голова Національного інституту мистецтв міста Кіншаса]:
«Це історична подія та величезна радість після стількох років дослідження, вивчення та пошуку свідчень. Це наша повага до історії музики в цій країні та подяка тим, хто її створив».

Спочатку румба була весільним танцем. Потім її почали виконувати під час усіляких церемоній. До речі, кубинську румбу внесли до списку ЮНЕСКО ще 2016 року.

[житель Кіншаси]:
«У ЮНЕСКО п’ять років розглядали це питання, і стало зрозуміло, що конголезьку румбу, від якої походить кубинська, теж має бути додано до списку нематеріальної спадщини людства. Тому ми, конголезці, дуже пишаємося визнанням».

У ЮНЕСКО зазначили, що новий статус конголезької румби допоможе зберегти культурне розмаїття сучасного світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Конголезька румба увійшла до списку Світової спадщини ЮНЕСКОВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: