16.08.2024
Телеканал NTD

Гаїтянський «суп свободи» внесли до списку ЮНЕСКО

Гаїтянський «суп свободи» внесли до списку ЮНЕСКО

«Суп свободи» — так гаїтяни називають страву джуму. За їхніми словами, у колоніальні часи її їли..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

«Суп свободи» — так гаїтяни називають страву джуму. За їхніми словами, у колоніальні часи її їли лише власники плантацій. А чорношкірі остров’яни змогли покуштувати її лише на початку XIX століття, коли Гаїті стало незалежним від Франції. Тепер ЮНЕСКО додала цю страву до списку культурної спадщини людства.

[Домінік Дюпюї, представниця Гаїті]:
«Це історична подія для всього гаїтянського народу. Суп став носієм і хранителем цієї спадщини, вплетеної в наше ДНК».

Суп готують із гарбуза та м’яса. Додають картоплю, банани, моркву та інші овочі. Також кладуть селеру, цибулю, петрушку та спеції. Деякі гаїтяни додають вермішель. Перед тим як подати, у суп ллють трохи соку лайма. Страву їдять гарячою, вмочуючи в неї хліб.

1 січня — у День незалежності — жителі острова обов’язково варять джуму. Вона для них, як і раніше, символ звільнення від рабства.

[Домінік Дюпюї, представниця Гаїті]:
«Цей суп утілює ці цінності. Це означає, що Гаїті теж має місце за столом переговорів, і що для людства важливі цінності гаїтян, і воно хоче разом із Гаїті брати участь у процесі встановлення миру».

ЮНЕСКО також зазначає, що приготування джуму — громадське та сімейне заняття. Жінки керують процесом, діти допомагають готувати, ремісники роблять каструлі й інший посуд, а фермери вирощують овочі.

Гаїтяни також їдять цей суп на сніданок у неділю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гаїтянський «суп свободи» внесли до списку ЮНЕСКОІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в Женеві«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорЗберегти майстерність карбування в Марокко допомагає статус Світової спадщиниСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: