26.12.2024
Телеканал NTD

Трибунал визнав геноцид у Китаї: як відреагували турецькі уйгури

Трибунал визнав геноцид у Китаї: як відреагували турецькі уйгури

[Абдулкадир Абдулкерим, уйгурський студент

Дата завантаження: 2024-04-26

video

[Абдулкадир Абдулкерим, уйгурський студент]:
«Я вже чотири роки не чув голосу мами, батька, сестер та брата. Не знаю, що з батьком: живий, чи загинув».

Ці люди зібралися в Стамбулі з особливої причини. Вони — уйгури й святкують рішення незалежного трибуналу, який пройшов у Лондоні. Він дійшов висновку, що ця мусульманська народність у Китаї зазнає геноциду.

Група експертів під керівництвом відомого адвоката сера Джеффрі Найса підтвердила геноцид на основі фактів.

[сер Джеффрі Найс, головуючий Трибуналу щодо Китаю]:
«Комуністична партія Китаю скоїла злочини проти людяності у вигляді переслідувань, ув’язнення та жорстокого позбавлення фізичної свободи. Є розумні підстави вважати, що злочини проти людяності, які там відбуваються, — це примусова стерилізація, сексуальне насильство, тортури та насильницьке переміщення».

Раніше розслідування показало, що в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні КНР понад мільйон уйгурів утримують у так званих центрах професійного підготовлення, які фактично є просто в’язницями.

[Джевлан Шимеммет, активіст й адвокат]:
«Сподіваюся, що весь світ стане на захист уйгурів. Не лише оголосять бойкот та визнають, що є геноцид. Уйгури чекають якихось дій щодо влади Китаю».

Нагадаємо, у 2019 році такий самий Трибунал щодо Китаю під головуванням сера Джеффрі Найса дійшов висновку, що в КНР тривалий час насильно вирізають органи у в’язнів сумління, і кількість убитих величезна. Здебільшого це прихильники медитативної практики Фалуньгун, а також уйгури. Згідно з висновками Трибуналу, у процесі переслідування Фалуньгун у Китаї відбуваються злочини проти людяності.

Водночас Управління ООН з прав людини оголосило, що теж має намір опублікувати звіт щодо Сіньцзяну. Верховний комісар Мішель Бачелет зазначила, що китайська влада поки не дозволила їй в’їхати до країни для незалежного розслідування.
Коротке посилання на цю сторінку:

Трибунал визнав геноцид у Китаї: як відреагували турецькі уйгуриІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівля

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: