25.03.2024
Телеканал NTD

Циган пророкує долі, але не бачить майбутнього свого ремесла

Циган пророкує долі, але не бачить майбутнього свого ремесла

Циган Золтан розкладає пошарпані карти на столі в себе вдома в угорському місті Шольтвадкерт. Цій колоді..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Циган Золтан розкладає пошарпані карти на столі в себе вдома в угорському місті Шольтвадкерт. Цій колоді вже півтора століття. Золтан успадкував її від прабабусі. Серед його предків були ворожки й віщуни.

У нього теж відкрився такий дар. Циган називає його небесним. Пророкує долі вже 25 років.

[Золтан Стойка, віщун]:
«Уміння ворожити може передатися лише у спадок. Треба народитися в такій сім’ї. З 1601 року мої предки були провидцями».

Золтан бачить долі людей, однак долю власного ремесла передбачити не може. Навіть називає себе останнім віщуном в Угорщині.

[Золтан Стойка, віщун]:
«Сьогодні цим ніхто не займається. Чомусь ця спадщина не передається наступному поколінню».

В Угорщині цигани — етнічна меншина. Здебільшого живуть у злиднях, а суспільство їх цурається.

Мігрувати сюди почали в XIV столітті — рятувалися від війни на Балканах.

Через 400 років імператриця Марія Терезія вирішила асимілювати циган з угорцями. Їхню мову заборонили, кількість шлюбів обмежили, а називати стали «новими угорцями».

Сім’я Золтана пропри все зберігала культурні традиції. Тому він завжди одягається як циган і розмовляє рідною мовою.

[Золтан Стойка, віщун]:
«Ні мої батьки, ні бабуся з дідусем не асимілювалися, тому і я не асимілююся. Якщо людина не має минулого, то не має й майбутнього. Я народився циганом, циганом і помру».

Золтан — католик. Каже, що між його ремеслом і релігією суперечності немає. Своїх клієнтів називає пацієнтами, немов лікар. За сеанс бере 50 доларів, але не проганяє й тих, у кого грошей немає. Ворожіння вважає своєю місією.
Коротке посилання на цю сторінку:

Циган пророкує долі, але не бачить майбутнього свого ремеслаУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Балабан — душа музичної культури АзербайджануМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонВ Італії вимирають газетні кіоскиНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: