25.01.2024
Телеканал NTD

106-річна піаністка: «Мої пальці не можуть без клавіш»

106-річна піаністка: «Мої пальці не можуть без клавіш»

Колетт Маз спритно перебирає пальцями по клавішах піаніно, виконуючи знаменитий твір Клода Дебюссі «Місячне сяйво». У..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Колетт Маз спритно перебирає пальцями по клавішах піаніно, виконуючи знаменитий твір Клода Дебюссі «Місячне сяйво». У Франції триває карантин. Однак це не завадило 106-річній Колетт записати свій шостий альбом. Його вихід заплановано на квітень.

Колетт живе на 14 поверсі 15-поверхового будинку недалеко від Ейфелевої вежі. Каже, що музика для неї важливіша, ніж будь-яка вишукана їжа.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Я запитую вас: навіщо ви п’єте вранці лате чи навіщо їсте стейк? Для мене стейк не має жодної цінності, але я ціную музику, розумієте? Це моя їжа, — моя їжа для душі й серця».

Колетт грає із чотирьох років. Батько керував заводом із виробництва добрив, а вона проводила час із матір’ю вдома.

Кілька років Колетт здобувала домашню освіту. Потім, коли сім’я переїхала до Парижа, її віддали до музичної школи. Закінчивши її, усе життя пропрацювала за фахом. Піаністка каже, що черпає натхнення, дивлячись на небо.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Необхідно милуватися світом. Без цього ми просто плутаємося між двома дверима. Він прекрасний. Уранці я дивлюся на хмари й думаю: “Нам слід любити одне одного”».

Записувати альбоми Колетт почала в 1998 році. Перший вийшов у 2001-му.

Син каже, що його мати — натхнення для всіх, хто її знає.

[Фабріс Маз, син Колетт Маз]:
«Просто чудо. Я такого не очікував. Ми відсвяткували її 100-річчя на кораблі, там було багато друзів, усе пройшло добре. Та я й гадки не мав, що вона продовжуватиме кар’єру. Роки йдуть, а в неї, як і раніше, міцне тіло й дух. Вона й далі працює, а ми й далі її записуємо. Це дивовижно».

Сама 106-річна піаністка зазначає, що вже не зможе жити без музики.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Що буде, якщо я більше не зможу грати? Треба буде замінити гру чимось іншим. Але мені треба чогось торкатися. Ви не можете без цукерок, а мої пальці не можуть без клавіш».

Коротке посилання на цю сторінку:

106-річна піаністка: «Мої пальці не можуть без клавіш»Фестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоСвобода: у Данії поспішають подивитися на корів, що скачуть від радостіДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Килим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у БельгіїУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантів40 котів зустрічає гостей у котокав’ярні в ІракуНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміПерегони на дитячих велосипедах влаштували для дорослих у США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: