25.04.2024
Телеканал NTD

У М’янмі стався військовий переворот

У М'янмі стався військовий переворот

У М'янмі — військовий переворот. Хунта захопила владу й позбавила повноважень демократично обраний уряд. Фактичного лідера..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У М’янмі — військовий переворот. Хунта захопила владу й позбавила повноважень демократично обраний уряд.

Фактичного лідера країни Аун Сан Су Чжі, а також багатьох представників керівної партії заарештували.

В ефірі телеканалу, який контролюють військовики, армія М’янми оголосила режим надзвичайного стану. Вона також заявила, що всі арешти було здійснено за звинуваченням у фальсифікаціях на виборах.

[диктор]:
«Згідно зі статтею 417 конституції 2008 року, режим надзвичайного стану вводиться на всій території країни й триватиме один рік, починаючи з дати оголошення».

Одразу після цього на вулиці найбільшого міста країни Янгона й столиці Найп’їдо відправили тисячі військовиків. В обох містах тимчасово вимкнули телефонні лінії та перервали трансляцію головного державного телеканалу.

У М’янмі з 1 лютого мав почати роботу новообраний парламент. Вибори відбулися в листопаді. На них партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію» перемогла з великим відривом.

Військовики, які контролювали ключові позиції в парламенті й адміністрації Аун Сан Су Чжі, назвали вибори сфальсифікованими. Проте ЦВК усі звинувачення в махінаціях відкидає.

Водночас у магазинах і на ринках країни утворилися довгі черги. Люди панічно скуповують продукти.

Аун Сан Су Чжі прийшла до влади у 2015 році. До цього вона кілька десятиліть провела під домашнім арештом, бо виступала проти військової диктатури.

За обстоювання демократії їй дали Нобелівську премію миру. Однак у 2017 році міжнародна репутація лідерки значно постраждала через конфлікт між армією і місцевою мусульманською народністю рохінджа в штаті Ракхайн. Тоді військовиків звинуватили в надмірному застосуванні сили й убивствах, а рохінджа масово втікали до сусіднього Бангладеш та інших країн.

Утім, Аун Сан Су Чжі й нині дуже популярна серед жителів М’янми.
Коротке посилання на цю сторінку:

У М’янмі стався військовий переворотАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: