27.03.2024
Телеканал NTD

США визнали Інститути Конфуція іноземними місіями китайської компартії

LIU JIN/AFP via Getty Images

США визнали Американський центр Інститутів Конфуція іноземним представництвом китайської влади. На думку Вашингтона, він допомагає Пекіну поширювати його пропагандистську політику, а також негативно впливає на навчальні заклади в США.

Держсекретар США Майк Помпео сказав: «Китайський режим скористався відкритістю США, щоб розгорнути в нашій країні широкомасштабну й добре фінансовану кампанію пропаганди та впливу».

Після присвоєння такого статусу співробітники Інститутів Конфуція в США повинні будуть реєструватися в Держдепартаменті, надаючи свою особисту інформацію. Там також будуть вирішувати чи надавати право цим Інститутам на купівлю нерухомості або винаймання приміщень.

Майк Помпео зазначив, що новий статус не має на увазі, що Інститути Конфуція повинні закриватися. Однак це чинитиме тиск на університети й коледжі, щоб вони ще раз подумали, чи варто продовжувати роботу цих інститутів на своїх територіях.

Сам Центр Інститутів Конфуція стверджує, що він просуває навчання китайської мови і культурний обмін. Однак у багатьох організацій зовсім інший погляд на це питання.

Так, Національна асоціація вчених стверджує, що в Інститутах Конфуція уникають таких тем, як порушення прав людини в Китаї, а також називають Тайвань і Тибет невіддільною частиною КНР. Також Асоціація впевнена, що такі Інститути вирощують покоління американців, які не знають нічого про Китай, крім офіційної історії, наданої компартією.

Зараз в американських університетах працює 75 Інститутів Конфуція, а в школах – ще сотні.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: