26.05.2024
Телеканал NTD

Через небувалу спеку видобування знаменитої герандської солі у Франції зростає

Через небувалу спеку видобування знаменитої герандської солі у Франції зростає

У Франції неймовірно спекотно. Подекуди температура повітря сягає 40 градусів Цельсія. І для заводу, де добувають..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У Франції неймовірно спекотно. Подекуди температура повітря сягає 40 градусів Цельсія. І для заводу, де добувають знамениту герандську сіль, це найгарячіша пора як у прямому, так і в переносному значенні.

Ці солончаки лежать на західному узбережжі Франції. Сіль видобувають із води Атлантичного океану, яка випаровується в спеціальних басейнах.

Герандську сіль дуже цінують у кулінарії за її чистоту, смак і незвичайну форму, схожу на пластівці. І чим більше світить сонце, тим більше працівники заводу мають роботи.

[Франк Дюро, працівник соляного заводу]:
«Я добуваю сіль у Геранді й Ба-сюр-Мері ось уже 23 роки. У 2020 маємо дуже добру продуктивність. Ми вже 23 дні працюємо без упину».

Водночас працівники зазначають, що спекотний клімат загалом погано позначиться на продуктивності, бо воду слід охолоджувати.

[Франк Дюро, працівник соляного заводу]:
«Наразі температура висока. Треба враховувати глобальне потепління. Його вплив ми відчуваємо з 2003 року. Воно зменшує виробництво, бо мокрому солончаку потрібен прохолодний океанський бриз, який його охолоджуватиме. Це оптимальні умови для видобутку».

Кілька тисячоліть тому ця місцевість перебувала під водою. Деякі виробники солі налаштовані філософськи й уважають, що змінити хід природних явищ неможливо.

[Стефан Бюло, працівник соляного заводу]:
«Можливо, колись море знову захопить це місце так само, як і всюди. Неможливо контролювати море, погоду й сонце».

А поки працівники й далі збирають сіль методами, які не змінювалися з XV століття. За рік тут видобувають близько 23 тонн солі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через небувалу спеку видобування знаменитої герандської солі у Франції зростаєСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: