Перше печиво в космосі
Міжнародна космічна станція
Це печиво — одна з перших страв, приготованих у космосі із сирих інгредієнтів.
Італійський астронавт Лука Пармітано став головним шеф-кухарем Міжнародної космічної станції. Він випікав печива одне за одним, а результати передавав у прямому ефірі по радіозв’язку.
Перше печиво випікалося 25 хвилин за температури 149 градусів Цельсія. Воно виявилося майже сирим.
Два наступних печива Лука випікав більш ніж удвічі довше. Та результат виявився теж не дуже вдалим.
І, нарешті, успіх! Четверте печиво залишалося в печі дві години. І саме воно було готовим і досить смачним.
Потім Пармітано збільшив температуру до максимальних 163 градусів і готував п’яте печиво протягом 130 хвилин. Воно виявилося ще смачнішим.
Готували в печі Zero G. Її розробила компанія Nanoracks, яка розташована неподалік від Космічного центру імені Ліндона Джонсона, що біля Г’юстона. Піч доставили на МКС у листопаді.
П’ять заморожених печив уже були на станції. Їх підготували в центрі Джонсона, склали в окремі пакети й відправили в космос у капсулі SpaceX.
А рецепт тіста надала одна американська мережа готелів. Таке ж печиво вона готує для своїх гостей.
Дослідники вважають, що приготування їжі має стати невіддільною частиною тривалих експедицій, наприклад на Марс. Такі страви мають урізноманітнити раціон астронавтів, який поки складається лише із засушених і заздалегідь приготованих продуктів.
[Джуд Реді, працівник Джорджійського науково-дослідного інституту]:
«Сьогодні ми в космосі не готуємо. Ми привозимо зневоднену запаковану їжу, додаємо до неї води й готуємо в мікрохвильовці. Але в майбутньому ми захочемо їсти в космосі свіжі овочі, вирощувати там їжу. <> Ми по 6, 12 чи 18 місяців летітимемо до Марса. І нам набридне харчуватися лише з тюбиків».
Нині вчені розробляють нові рецепти, щоб астронавти змогли теж випробувати їх на МКС.
Коротке посилання на цю сторінку: