20.05.2024
Телеканал NTD

Берлінський палац повністю відбудували до 35-ї річниці падіння Берлінського муру

Берлінський палац повністю відбудували до 35-ї річниці падіння Берлінського муру

Це Берлінський палац, де зараз міститься музей Форум Гумбольдта. Його купол, горельєфи з позолотою та архітектура..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Це Берлінський палац, де зараз міститься музей Форум Гумбольдта.

Його купол, горельєфи з позолотою та архітектура загалом натякають на те, що це стара будівля. Але це не так. Його завершили будувати всього лише торік.

Це реконструкція старого королівського прусського палацу, який стояв тут до кінця Другої світової війни. Влада Східної Німеччини знесла розбомблений замок у 1950 році.

Тривалий час на цьому місці нічого не було, поки комуністична влада не звела тут Палац Республіки. Його будівництво завершили 1976 року.

Причому серед інших будматеріалів використали азбест. Саме через це будівлю знесли 2006 року.

Нині тут відкрилася виставка про комуністичний Палац Республіки. Рішення про його знесення досі вважають спірним.

[Анке Шнабель, кураторка виставки]:

«Було багато тих, хто протестував проти знесення палацу, і також було багато тих, хто виступав за цю будівлю або реконструкцію Берлінського палацу».

Цього року виповнюється 35 років з дня падіння Берлінського муру, через рік після чого країна офіційно об’єдналася. Колишнє життя нарізно досі відчувається в Берліні. Так, у східній його частині лишилося багато комуністичних пам’яток та будівель.

[Анке Шнабель, кураторка виставки]:

«Минуло 35 років, відколи впав Берлінський мур, і ці річниці завжди спонукають до роздумів. Багато молодих людей цікавляться минулим і відвідують виставку. Бабусі й дідусі часто приводять сюди своїх онуків».

Сам новий Берлінський палац теж викликає суперечки, особливо через змішання старих та нових архітектурних стилів. Деякі частини фасаду виконані в стилі бароко ХІХ століття, а інші — сучасні та мінімалістичні.

Але багато хто цінує це поєднання.

[Клаудія Леле, туристка зі Швейцарії]:

«Дуже гарно. Приємно бачити нове та старе разом. Це можна побачити в багатьох місцях».

Виставка «Віднесені вітром: Палац Республіки» триватиме до 16 лютого 2025 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Берлінський палац повністю відбудували до 35-ї річниці падіння Берлінського муруЩо можна й чого не можна: жителька Версаля навчає французького етикетуПринеси книжку — отримай огірки: незвичайна книгарня в Нью-ЙоркуКвітковий килим у Брюсселі цього року змінив традиціїБразилець зібрав колекцію з 6101 футболки футболістівЯк ресторанчик у Хорватії несподівано прославився своїми чевапамиЖартівливу регату ванн улаштували в БельгіїПішохідний маршрут «Стежка богів» — одне з найпопулярніших туристичних місць ІталіїФольклорний марш: як у Сараєві проходив фестиваль народних танців та пісеньЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалося

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: