18.08.2024
Телеканал NTD

Температура Адріатичного моря досягла історичного рекорду

Температура Адріатичного моря досягла історичного рекорду

Сотні тисяч туристів намагаються охолонути в Адріатичному морі на узбережжі Хорватії на тлі чергової хвилі спеки..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Сотні тисяч туристів намагаються охолонути в Адріатичному морі на узбережжі Хорватії на тлі чергової хвилі спеки в Європі. Водночас метеорологи зафіксували історичний максимум. У Дубровнику море нагрілося до рекордних 29,7 градуса Цельсія.

[Тоска, туристка зі Швейцарії]:

«Минулого тижня ми були в Італії. І там було спекотно. А тут ще спекотніше. Але ми тут уперше, тож не знаємо, як тут зазвичай. Але така спека — це ненормально. Ми просто що десять хвилин заходимо у воду освіжитися».

Океанографи кажуть, що в усій Адріатиці вода приблизно на п’ять градусів тепліша, ніж у середньому цієї пори року.

[Івіца Вільбич, ​​океанограф]:

«В Адріатиці зафіксували рекордні температури. У Дубровнику вона становила майже 30 градусів. Усе це свідчить про те, що море теплішає. І не тільки в Дубровнику — ідеться про всю Адріатику».

Тепліша вода сприятлива для багатьох видів морських мешканців. Прикладом може бути Червоне море. Однак є й ті, для кого підвищення температури згубне.

[Івіца Вільбич, ​​океанограф]:

«Ви знаєте, що є види, яким подобається теплий океан, тепле море. І в Адріатиці їх буде більше. Але є і такі, що мешкають у холодних морях. Наприклад, креветки в западині посередині Адріатичного моря. Вони можуть зникнути за кілька десятиліть, бо море буде для них надто теплим».

Утім, туристи, як і раніше, уважають, що море освіжає.

[Ясмін Бабарович та Азер Білич, туристи з Боснії і Герцеговини]:

«Вода приголомшлива, але на суші гаряче, просто жах. Як бачите, ми просто не виходимо на берег. Я не можу вийти з води, бо надто спекотно, а море дуже освіжає».

[Кайзер, турист зі Швеції]:

«Вода освіжає, бо вдень спекотно. Останніми днями дуже спекотно, напевно, занадто жарко для нас, ми до такого не звикли».

18 липня на Балканах, як і в більшості країн Європи, температура повітря коливалася в межах рекордних значень, досягаючи 40 градусів Цельсія. А в столиці Сербії Белграді 16 липня зафіксували найспекотнішу погоду за всю історію спостережень — 38,4 градуса.
Коротке посилання на цю сторінку:

Температура Адріатичного моря досягла історичного рекордуУ бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації17 тисяч паломників урятували в індійських ГімалаяхВійськовики Ізраїлю знайшли в Секторі Гази тіла шістьох заручниківУраган «Гелен» 4-ї категорії налетів на ФлоридуЧерез пожежі Північна Македонія оголосила режим надзвичайного стануРекордні зливи в Японії: щонайменше сім загиблихШвейцарська поліція проводить арешти після використання капсули для евтаназіїУ Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожежВикинуті на берег судна та зруйновані будинки: що залишив по собі ураган «Мілтон» у США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: