27.06.2024
Телеканал NTD

Як щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грип

Як щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грип

Поки пташиний грип поширюється на фермах у США, учені намагаються зрозуміти шляхи передання. Недавно в Мічигані..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Поки пташиний грип поширюється на фермах у США, учені намагаються зрозуміти шляхи передання.

Недавно в Мічигані підтвердили другий випадок інфікування людини вірусом.

Поки що виявили одну закономірність: свійські птахи та корови можуть заразитися вірусом від диких птахів, які мігрують через країну.

Міністерство сільського господарства США зареєструвало майже 200 видів диких птахів — переносників пташиного грипу.

Качки-крякви очолюють список. У них вірус виявляють найчастіше. Вони також до нього найстійкіші, а отже, можуть переносити його на великі відстані.

Водночас їхні моделі міграції взаємопов’язані з худобою. Так, під час перельоту крякви часто зупиняються на птахофермах, щоби підживитися.

Тут вони почуваються як удома, поширюючи вірус через слину та фекалії.

Потім працівники можуть перенести вірус до іншого місця.

Як уважають, здебільшого пташиний грип худобі передається опосередковано. Переважно через заражене взуття чи обладнання.

На початку липня птахи відлітають назад у прохолодніші місця, де можуть бути віруси попереднього сезону. А це означає, що вони заражаються кількома штамами, які потім у їхньому організмі можуть мутувати. Потім вони повертаються з новими варіантами вірусу.

Учені досі намагаються зрозуміти, які штами циркулюють серед корів. Водночас доказів того, що пташиний грип передається від людини до людини, поки що немає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грипМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівУ Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілляАвстралійські шахтарі роблять асани, щоб позбутися стресуУ столиці Ємену мінікурорти створюють просто на території приватних осельДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїУ Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протестВідкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільствоТуристам і мешканцям Данії прищеплюватимуть екологічні звички

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: