28.04.2024
Телеканал NTD

Парламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природи

Парламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природи

Європарламент затвердив спірний закон про відновлення природи. Голосування відбулося після кількох тижнів протестів фермерів у всій..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Європарламент затвердив спірний закон про відновлення природи. Голосування відбулося після кількох тижнів протестів фермерів у всій Європі. Їхньою кульмінацією став бурхливий виступ біля штаб-квартири ЄС у Брюсселі. Одна з причин невдоволення аграріїв — жорсткі екологічні норми.

Законопроєкт про природу активно просували соціалісти та «зелені». Депутати правих поглядів намагалися його відхилити. Проти нього виступила і Європейська народна партія — найбільша й провідна політична сила парламенту ЄС. Однак, за новий закон віддали голоси 329 депутатів. Проти проголосувало 275, 24 утрималося.

[Сесар Луена, депутат-соціаліст]:

«Гадаю, це історичний прогрес. Європейському Союзу потрібна природоохоронна політика, яка виходить за межі простої охорони. Тож це справжній стрибок уперед».

Новий закон спрямований на те, щоби відновити в Євросоюзі постраждалі екосистеми. У Європарламенті заявили, що 80 % природних територій уже деградували.

Згідно з новим законом, країни ЄС мають до 2030 року відновити стан третини таких постраждалих територій, зокрема ліси, луки, річки, озера та водно-болотні угіддя. До 2050 року необхідно відновити всі деградовані екосистеми. Після цього країни блоку повинні будуть гарантувати, що стан відновлених територій не погіршиться.

Закон пошириться й на сільськогосподарські угіддя. Тобто у фермерів можуть забрати землю, щоб відновити на ній колишню екосистему. Утім, передбачено й так зване екстрене гальмування. Його будуть застосовувати у виняткових випадках, коли втрата територій для фермера може бути занадто великою, що вплине на виробництво харчових продуктів для ЄС.

Критики закону кажуть, що він розорить аграріїв, зменшить виробництво сільгосппродукції та призведе до зростання цін.

Новий закон ще має ухвалити Єврорада. Лише потім він набуде чинності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Парламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Опозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у ТуреччиніНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиСвітові ціни на какао б’ють рекордиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: