28.08.2024
Телеканал NTD

Сотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країни

Сотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країни

Десятки тисяч мексиканців вийшли на Марш за демократію. Протести проти уряду президента Лопеса Обрадора прокотилися всією..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Десятки тисяч мексиканців вийшли на Марш за демократію. Протести проти уряду президента Лопеса Обрадора прокотилися всією Мексикою і навіть за кордоном. У центрі столиці зібралося приблизно 700 000 осіб. Багато хто одягнув рожеві футболки. Це колір національного виборчого інституту країни.

Протестувальники виступають за вільні вибори та проти корупції. Вони незадоволені тим, що торік Обрадор зменшив фінансування Національного виборчого інституту Мексики й водночас послабив контроль над видатками на передвиборчі кампанії. До того ж він нападає на судову систему країни, стверджуючи, що судді беруть участь у змові проти його адміністрації.

[Лоренсо Кордова, ексголова Національного виборчого інституту Мексики]:

«Влада прагне усунути автономні установи, підпорядкувати чи захопити їх. Останні кілька років ми бачимо запеклі нападки на ці інституції: на Національний виборчий інститут, верховний суд країни та автономні конституційні органи. Переслідування відбуваються постійно».

Національний виборчий інститут відіграв головну роль у тому, що вибори 2000 року поклали край десятиліттям однопартійного правління в Мексиці. Тепер, на думку протестувальників, лівий уряд може знищити демократію.

[протестувальниця]:

«Нинішній уряд веде нас до катастрофи, щоб усе погіршувалося, щоб ми не виходили з протестами й боялися. Мені тепер бракує грошей, і я змушена більше працювати, щоб жити так, як раніше. Тому я прийшла протестувати».

[протестувальник]:

«Протест — це вияв права на свободу. Гадаю, що ним мають скористатися всі мексиканці».

Протести спалахнули того ж дня, коли ексголова уряду Мехіко Клаудія Шейнбаум офіційно зареєструвалася на виборах президента Мексики як кандидат від керівної партії «Рух національного відродження». Вона обіцяє дотримуватися тієї ж політики, що й Обрадор. Вибори запланували на червень.

Протести пройшли в 119 містах Мексики, а також у 15 закордонних містах семи країн.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію влади

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: