27.09.2024
Телеканал NTD

В Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабів

В Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабів

На аргентинський острів Вогняна Земля приїздять з усього світу, щоб скуштувати м'ясо південних королівських крабів. Страви..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

На аргентинський острів Вогняна Земля приїздять з усього світу, щоб скуштувати м’ясо південних королівських крабів. Страви з цього делікатесу — важлива складова кулінарної самобутності регіону. Але останнім часом чисельність цих ракоподібних стрімко зменшується.

[Ліно Адільон, шеф-кухар і власник ресторану]:

«У ресторанах Ушуаї прибирають із меню страви з королівських крабів, бо не можуть їх дістати. Королівських крабів у постачальників, які зазвичай їх продавали, немає. А якщо ресторани втрачають ідентичність, то це дуже чутлива проблема».

Популяція південних королівських крабів у протоці Бігл почала зменшуватися в 70-х роках минулого століття. Це сталося через надмірний вилов. Упливає і потепління та закислення океану.

В Аргентині діє обмеження на видобування цього виду ракоподібних. Але рибалкам і так стає дедалі важче їх знайти.

[Серхіо Каррера, рибалка та власник ресторану]:

«Я дивлюся на це з іншого боку й бачу велику проблему. Нам слід співпрацювати з Чилі. Наприклад, наш уряд дозволяє встановлювати лише десять пасток, а в Чилі однаково ставлять 1500. Який сенс обмежувати нас десятьма, а в Чилі залишати 1500? Королівські краби не знають про кордони. Сьогодні вони тут, а завтра — біля чужих берегів».

А тим часом аргентинські біологи ставлять експеримент — вирощують крабів із личинок. Якщо він буде успішним, то крабів почнуть вирощувати більше. Потім їх випускатимуть в океан.

[Паула Сотелано, біолог]:

«Не можна забувати, що для нашого регіону це дуже важливий ресурс і його треба захищати. Це частина нашої екосистеми, а також нашої культурної спадщини, і це символ регіону».

Південного королівського краба також називають «сентолья». Вони живуть на тихоокеанському узбережжі Південної Америки.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабівЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Професори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Напередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: