На аргентинський острів Вогняна Земля приїздять з усього світу, щоб скуштувати м’ясо південних королівських крабів. Страви з цього делікатесу — важлива складова кулінарної самобутності регіону. Але останнім часом чисельність цих ракоподібних стрімко зменшується.
[Ліно Адільон, шеф-кухар і власник ресторану]:
«У ресторанах Ушуаї прибирають із меню страви з королівських крабів, бо не можуть їх дістати. Королівських крабів у постачальників, які зазвичай їх продавали, немає. А якщо ресторани втрачають ідентичність, то це дуже чутлива проблема».
Популяція південних королівських крабів у протоці Бігл почала зменшуватися в 70-х роках минулого століття. Це сталося через надмірний вилов. Упливає і потепління та закислення океану.
В Аргентині діє обмеження на видобування цього виду ракоподібних. Але рибалкам і так стає дедалі важче їх знайти.
[Серхіо Каррера, рибалка та власник ресторану]:
«Я дивлюся на це з іншого боку й бачу велику проблему. Нам слід співпрацювати з Чилі. Наприклад, наш уряд дозволяє встановлювати лише десять пасток, а в Чилі однаково ставлять 1500. Який сенс обмежувати нас десятьма, а в Чилі залишати 1500? Королівські краби не знають про кордони. Сьогодні вони тут, а завтра — біля чужих берегів».
А тим часом аргентинські біологи ставлять експеримент — вирощують крабів із личинок. Якщо він буде успішним, то крабів почнуть вирощувати більше. Потім їх випускатимуть в океан.
[Паула Сотелано, біолог]:
«Не можна забувати, що для нашого регіону це дуже важливий ресурс і його треба захищати. Це частина нашої екосистеми, а також нашої культурної спадщини, і це символ регіону».
Південного королівського краба також називають «сентолья». Вони живуть на тихоокеанському узбережжі Південної Америки.
Коротке посилання на цю сторінку: