17.10.2024
Телеканал NTD

Роботи у 2023 році: огляд у сфері харчування, медицини та екології

Роботи у 2023 році: огляд у сфері харчування, медицини та екології

Від роботів-офіціантів до гуманоїдів та щупалець для хірургічних операцій. Як світ технологій і робототехніки змінював життя..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Від роботів-офіціантів до гуманоїдів та щупалець для хірургічних операцій. Як світ технологій і робототехніки змінював життя людей у 2023 році?

Після пандемії в багатьох лікарнях США забракло медсестер. Але в Чикаго, схоже, знайшли вихід. В одній із лікарень почали працювати два роботи-помічники. Перерву роблять лише для підзаряджання.

У цьому ресторані в Кувейті з’явився робот-офіціантка «CAN». Вона не вміє приймати замовлення чи ставити на стіл тацю, але точно доставить страви до потрібного місця.

Хочете галушок із бараниною, ризото чи пасту, причому швидко? У цьому ресторані в Загребі довго чекати не доведеться. Тут усю їжу готують роботи-кухарі. Це перший такий ресторан у світі.

Пристосування з губами для поцілунків створила група випускників китайського вишу. Його приєднують до телефона. Вони вирішили, що такий трохи дивний на вигляд пристрій буде популярним серед тих, хто підтримує стосунки на відстані.

Собака-робот «Спот» тепер допомагає працівникам паризького метро. Його взяли в штат, бо на деякі ділянки заходити складно та небезпечно.

А цей робот ковзає по пшениці або ячменю так, наче пливе по воді. Стартап з Единбурга розробив двох роботів, які показують, що відбувається всередині зерносховищ, а також у товщі зерна. Це позбавляє людей ризикованої роботи.

У Перу робот допомагає відновлювати дощові ліси Амазонії. За один ранок садить 600 насінин.

Робот-акула «поїдає» сміття на річках та каналах Лондона. За день може зібрати пів тонни непотребу.

А в США вивчати пернатих допомагає дрон, що зовні майже нічим не відрізняється від птаха.

Японського робота-гіганта заввишки чотири з половиною метри хочуть використовувати для надання допомоги під час стихійного лиха, а також для роботи в космосі.

Також роботів усе більше запроваджували в медицині. У Німеччині лускатий робот-хірург вчиться зупиняти кровотечу або лікувати виразку всередині тіла. Надихнув на його створення панголін. А в Австралії робот-3D-принтер друкує в тілі пошкоджені органи та судини, використовуючи біоматеріал.

У Великій Британії робот-хірург у вигляді щупальця полегшує видаляння ракових пухлин, а американський хірургічний робот «MARS» видаляє пухлини чи органи за допомогою магнітів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Роботи у 2023 році: огляд у сфері харчування, медицини та екологіїПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиПерешкодити мародерству: бразильська поліція патрулює затоплені райониВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліЛісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісківПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у Туреччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: