04.03.2024
Телеканал NTD

Історія лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара, який підготував напад на Ізраїль

Історія лідера ХАМАСу Ях'ї Сінвара, який підготував напад на Ізраїль

Торішній виступ у Газі лідера ХАМАСу Ях'ї Сінвара не був просто погрозою. [Ях'я Сінвар, лідер ХАМАСу..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Торішній виступ у Газі лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара не був просто погрозою.

[Ях’я Сінвар, лідер ХАМАСу в Секторі Гази]:

«Ми прийдемо до вас із безліччю ракет і ми прийдемо до вас нескінченним потоком солдатів».

Це звучало як гучні слова, розраховані на натовп. Але вже тоді, за словами експертів, було розроблено таємний план нападу на Ізраїль — країну, яка ув’язнила Сінвара на 23 роки.

7 жовтня став трагічним днем в історії Ізраїлю: бойовики ХАМАСу вбили 1200 людей і ще 240 взяли в заручники. Ізраїль відповів бомбардуваннями та наземним вторгненням, через що загинуло чимало палестинців.

Сінвар провів половину свого зрілого життя в ізраїльській тюрмі. Його посадили в 1988 році за організування викрадення та вбивство двох ізраїльських солдатів і страту чотирьох палестинських колаборантів.

А це 2011 рік. Тоді Сінвара разом із понад тисячею палестинців обміняли на одного ізраїльського солдата.

Повідомляють, що саме Сінвар цього разу вів переговори про обмін палестинських в’язнів на ізраїльських заручників. І для нього це особисте питання. Раніше він обіцяв звільнити всіх палестинських в’язнів, яких утримував Ізраїль.

Сінвар — безжальна людина. Так уважає Майкл Кубі — колишній працівник ізраїльської розвідувальної служби, який допитував його у в’язниці впродовж 180 годин. Зі слів Кубі, лідер бойовиків присвятив себе нападу на Ізраїль.

[Майкл Кубі, колишній працівник ізраїльської розвідки]:

«Ях’я Сінвар контролював тюрму, він був ватажком усіх в’язнів-хамасівців. Вони сиділи разом, вели у в’язниці дискусії та вчилися, як боротимуться з ізраїльтянами після звільнення. То був його план».

Сінвар народився в таборі біженців Хан-Юніс і став відомим як безкомпромісний силовик.

До того як потрапив до тюрми, він очолював апарат безпеки Аль-Маджида, який вистежував, убивав та карав палестинців, звинувачених у співпраці з Ізраїлем.

[Майкл Кубі, колишній працівник ізраїльської розвідки]:

«Він сказав мені: “ХАМАС — моя дружина й моя дитина. ХАМАС для мене все”».

Сінвар — один із головних бойовиків, яких розшукує ЦАГАЛ. Регіональні чиновники кажуть, що Ізраїль навряд чи припинить війну, доки не вб’є чи не візьме його в полон.
Коротке посилання на цю сторінку:

Історія лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара, який підготував напад на ІзраїльДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроСотні людей уважають зниклими безвісти після пожеж у ЧиліНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: