06.08.2024
Телеканал NTD

Експрезидента Перу, якого раніше засудили на 25 років ув’язнення, помилували

Експрезидента Перу, якого раніше засудили на 25 років ув'язнення, помилували

Експрезидент Перу Альберто Фухіморі, якого засудили до 25 років тюрми, вийшов на волю. Його ще 2017..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

Експрезидент Перу Альберто Фухіморі, якого засудили до 25 років тюрми, вийшов на волю. Його ще 2017 року помилував Педро Пабло Кучинський, який у той час очолював державу.

Але тоді Фухіморі пробув удома менш ніж десять місяців, після чого суд скасував помилування. Потім у березні 2022-го Конституційний суд Перу ухвалив випустити на волю колишнього голову країни, який уже мав серйозні проблеми зі здоров’ям. Це рішення неодноразово оскаржували, але цього тижня суд остаточно визнав помилування чинним.

Фухіморі походить із сім’ї японських мігрантів. Він був президентом Перу з 1990 по 2000 рік. 2009-го його засудили за створення «ескадронів смерті», які вбили 25 осіб.

На початку 90-х Фухіморі жорстко протистояв комуністичним радикальним рухам у країні. Це маоїстський «Сяйний шлях» та марксистський Революційний рух імені Тупака Амару. Обидві організації вели збройну боротьбу проти уряду Перу. Президентові Фухіморі вдалося зупинити радикальні дії та стабілізувати ситуацію в країні.

Зараз ексголова держави перебуває в домі своєї дочки.

[Кейко Фухіморі, дочка експрезидента]:

«Усі ми сподіваємося почати новий процес. У наших серцях немає місця ненависті та злості. Є лише подяка за все пережите та за все, що ми зараз відчуваємо. Я також дякую колишньому президентові Кучинському за помилування, а також усім людям і представникам влади, які мужньо витримали тиск і образи».

[Кенхі Фухіморі, син експрезидента]:

«Я хочу подякувати всім, хто весь цей час, поки мій батько був несправедливо позбавлений волі, щиро виявляв увагу до нас і турбувався про стан його здоров’я».

Альберто Фухіморі — перший у Перу президент-азіат і єдиний у світі японець, який став головою держави й не належить до Японського імператорського дому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Експрезидента Перу, якого раніше засудили на 25 років ув’язнення, помилувалиАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: