27.11.2024
Телеканал NTD

Тільки руки та майстерність: на Гаваях звели унікальний храм із білого граніту

Тільки руки та майстерність: на Гаваях звели унікальний храм із білого граніту

Серед пишної зелені в оточенні гір ховається незвичайний храм. Він індуїстський, але збудували його на гавайському..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Серед пишної зелені в оточенні гір ховається незвичайний храм. Він індуїстський, але збудували його на гавайському острові Кауаї. Храм повністю кам’яний — із білого граніту. Це перша така будівля в Західній півкулі.

Унікально й те, що храм зводили, не використовуючи електричних інструментів. Тобто всю роботу виконано вручну. Будівництво почалося 33 роки тому.

[Парамачар’я Садашиванатха Паланісвамі, чернець]:

«У нас виникли проблеми. В Індії треба було знайти фахівців, бо одна з вимог нашого гуру — храм має бути побудований без використання сучасних інструментів. Дозволено було застосовувати лише навички тисячолітньої давності».

Спершу в Індії вирізали 4000 гранітних блоків. Далі їх доставили на гавайський острів. Тут обробляли маленькими молотками та зубилами 70-ти видів. Майстри створили багато унікальних елементів: наприклад, так звані музичні стовпи з високими стрижнями, які можуть точно видавати музичні тони, якщо бити молотом. Також будівлю прикрасили кам’яними ланцюгами з вільними ланками.

Храм назвали Ірайван. Тамільською мовою це означає «Той, кому поклоняються».

[Правінкумар Васудева, священнослужитель]:

«В Індії можна було збудувати щось подібне, але цього не зробили. Тут збудувати таке майже неможливо, але це зробили, попри все. Це дивовижно».

При храмі є чоловічий монастир.

[Саньясін Тіллаїнатхасвамі, чернець]:

«Кожен чернець має будиночок у джунглях. Там ми спимо й медитуємо. Уранці прокидаємось і йдемо до головних будівель. Насамперед беремо участь у богослужінні».

На Гавайських островах живе майже мільйон чотириста тисяч осіб, і лише менше ніж відсоток із них — індуїсти. Отже, храм Ірайван переважно розрахований на прочан і туристів з інших штатів США та із-за кордону.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тільки руки та майстерність: на Гаваях звели унікальний храм із білого гранітуПриродна краса та історія Албанії приваблюють до країни дедалі більше туристівПоринути в життя XIII століття можна на ярмарку в АлжиріУ Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятуватиКолекцію особистих речей Вів’єн Вествуд продадуть на аукціоніДо Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїВиставка забутих жінок-художниць проходить у ЛондоніНесподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в БолгаріїДва неопубліковані тексти пісень Боба Ділана виставлять на торги в Нью-ЙоркуБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка Аштона

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: