20.06.2024
Телеканал NTD

Яка на вигляд китайська «масочна дипломатія»

Photo by WANG ZHAO/AFP via Getty Images

До епідемії Китай виробляв близько 50% світового обсягу захисних масок для обличчя. Однак за перші два місяці спалаху коронавірусу КНР перетворилася з найбільшого світового експортера в найбільшого світового імпортера цього товару.

Згідно зі статистикою китайської митниці, з 24 січня по 24 лютого цього року до країни ввезли понад два мільярди товарів, пов’язаних з пандемією. Серед них 1,6 мільярда масок і близько 90 мільйонів паковань із захисним екіпіруванням.

Останніми місяцями Китай збільшив виробництво масок. За даними Wall Street Journal, на країну тепер припадає близько 85% світових постачань. В результаті багато урядів виявилися залежними від Пекіна в умовах тотального дефіциту цих товарів.

Це також дало китайській компартії можливість вирішувати, які країни отримають медичні товари, а які – ні. Більш того, Пекін встановив контроль над фабриками, які належать іноземним компаніям.

Наприклад, у США провідним виробником масок є компанія 3М. Деякі з її заводів розташовані в Китаї. Раніше цього року представник компанії сказала, що більшість респіраторів, вироблених у Китаї, притримали для китайського ринку, і влада КНР взяла під контроль мережу постачань компанії.

У канадських і чеських виробників виникла така сама проблема.

Коли Міністерство закордонних справ КНР запитали про це, воно відповіло, що країна як і раніше потребує масок, і що поки попит перевищує пропозицію.

Водночас у середині березня Китай змінив свою політику. Він став відправляти до інших країн лікарів і необхідні товари. Також влада почала поширювати пропагандистські гасла, що «солідарність і кооперація – наймогутніша зброя».

«Це схоже на шантаж усього світу. Це називають “масочною дипломатією”», – каже Кертіс Елліс, експерт з міжнародної політики.

Під час передання товарів китайські чиновники зазвичай організовують заходи для ЗМІ. І часто незрозуміло: комерційні це товари чи гуманітарна допомога.

Більш того, дуже часто товари виявляються бракованими. Так, низка країн уже повернула Китаю багато неякісної або неробочої продукції, зокрема маски для обличчя і захисні костюми.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: