01.07.2024
Телеканал NTD

Ісландія готується до виверження вулкана та будує дамбу

Ісландія готується до виверження вулкана та будує дамбу

Сейсмічна активність та рух підземних потоків лави на півострові Рейк'янес в Ісландії посилюються. Вулкан прокинувся біля..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

Сейсмічна активність та рух підземних потоків лави на півострові Рейк’янес в Ісландії посилюються. Вулкан прокинувся біля столиці Рейк’явік. Влада вже евакуювала майже 4000 осіб із рибальського містечка Гріндавік.

На кадрах видно величезні тріщини, що проходять через центр містечка. Через них центральна вулиця стала непрохідною. Земля в деяких місцях просіла більш як на метр.

Експерти кажуть, що ймовірність виверження залишається високою. Як очікують, воно не буде сильним, але може поховати місто під лавою. Воно також загрожує геотермальній електростанції та знаменитому курортові «Блакитна лагуна».

[Арі Траусті Гудмундсон, геофізик]:

«Люди тепер стривожено чекають, що буде з містом. Якщо виверження справді відбудеться, воно може дуже поруйнувати місто. Потік лави також може його просто поховати».

Влада заявила, що готується побудувати велику дамбу, призначену для відведення потоків лави від геотермальної електростанції, розташованої приблизно за шість кілометрів від Гріндавіка.

[Арі Траусті Гудмундсон, геофізик]:

«Нині ми зводимо бар’єри не для того, щоб запобігти лаві, а щоб її перенаправити, бо насправді цей потік зупинити неможливо».

Курорт «Блакитна лагуна» закритий із минулого тижня. Це одне з головних туристичних визначних місць Ісландії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ісландія готується до виверження вулкана та будує дамбуІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»У Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблих

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: