12.03.2024
Телеканал NTD

Косовські майстри століттями створюють майстерну філігрань

Косовські майстри століттями створюють майстерну філігрань

Ажурні прикраси із золотого та срібного дроту віками створюють майстри в Призрені, що на півдні Косова...

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Ажурні прикраси із золотого та срібного дроту віками створюють майстри в Призрені, що на півдні Косова. Майстерна філігрань колись дуже прославила це місто.

Фатіме вже 50 років робить сережки, обручки, ланцюжки та предмети декору. Такі часто прикрашають дорогоцінним або напівдорогоцінним камінням.

[Фатіме Баруті, майстриня]:

«Мені дуже подобається це ремесло. Я щаслива, бо щодня створюю щось нове».

Техніка філігрань виникла в Єгипті. Пізніше її перейняли індійці, греки та інші народи. Косовські майстри за століття виробили свій стиль.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Наша техніка унікальна. Філігрань є в Польщі та інших країнах. Але філігрань у Призрені була, є й буде початком цього ремесла».

Секрети майстерності віками передавали від батька до сина. Ремісник мусив мати не лише творчу фантазію, а й точність виконання.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Це ремесло варте того, щоб віддати йому всю молодість».

Це підприємство відкрили 1946 року. Тоді тут працювало 150 осіб. Зараз лишилося п’ятеро. Улітку в сезон весіль багато замовлень — майстри не справляються, а молоді фахівці не приходять.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Було б добре, якби уряд, органи влади не давали таким цінним ремеслам зникати. Хай би хто прийшов на допомогу цим ремеслам, це буде добре. Їх зникнення стало б утратою не лише для держави, а й для нації».

Майстри планують відкрити школу й викладати техніку філіграні всім охочим. Тих, хто закінчить навчання, прийматимуть на роботу в майстерню.
Коротке посилання на цю сторінку:

Косовські майстри століттями створюють майстерну філіграньДо Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїСендбординг повертається до НамібіїУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівБалабан — душа музичної культури АзербайджануФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніПрогулянка найромантичнішим садом світуВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: