05.06.2024
Телеканал NTD

Ізраїль зосередив війська біля Сектора Гази й веде перестрілки з Ліваном

Ізраїль зосередив війська біля Сектора Гази й веде перестрілки з Ліваном

Ізраїльська армія концентрує танки та військову техніку на кордоні із Сектором Гази. ЦАГАЛ готується до наземного..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Ізраїльська армія концентрує танки та військову техніку на кордоні із Сектором Гази. ЦАГАЛ готується до наземного наступу, щоб знищити угруповання ХАМАС та його інфраструктуру у відповідь на напад, що здійснили бойовики минулого тижня.

Припускають, що бойовики утримують близько 200–250 ізраїльських заручників. Одна з цілей наземної операції — їх звільнення.

У самому анклаві через авіаудари сотні тисяч осіб мусили тікати з дому. Армія Ізраїлю закликала людей евакуюватися на південь території. Тут зростає побоювання виникнення гуманітарної кризи, а також ширшого конфлікту Ізраїлю з Іраном.

Також загострюється ситуація на кордоні з Ліваном. Бойовики «Хезболли», яких також спонсорує Іран, обстрілюють Ізраїль із ліванської території.

Сили оборони Ізраїлю заявили, що внаслідок їхнього повітряного удару загинув високопоставлений лідер ХАМАСу в Секторі Гази. Усама Мазіні був ключовим перемовником бойовиків щодо заручників.

Водночас постачати пальне, продовольство та воду до Гази з ізраїльської території припинили. Однак Нетаньягу та Байден домовилися, що водопостачання до деяких районів південної частини Сектора Гази буде відновлено.

Також голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про початок операції з гуманітарного повітряного мосту. ЄС відправить до Єгипту кілька літаків із вантажем для гуманітарних організацій Сектора Гази.

В анклаві мешкає 2,3 мільйона палестинців. І цією густонаселеною територією керує ХАМАС, який має на меті знищити Ізраїль.

Тоді як ізраїльська армія закликала жителів Гази евакуюватися на південь, ХАМАС переконує місцевих жителів залишатися на місці. Раніше лунали звинувачення, що угруповання збирається розміщувати свої бази в житлових будинках, прикриваючись мирними жителями.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль зосередив війська біля Сектора Гази й веде перестрілки з ЛіваномПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомСвітові ціни на какао б’ють рекордиІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуГонконг посилив закон про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: