12.05.2024
Телеканал NTD

Уперше в історії Конгресу США спікера палати представників усунули з посади

Уперше в історії Конгресу США спікера палати представників усунули з посади

Спікера палати представників Конгресу США відправили у відставку. Це вперше в історії американського законодавчого органу. Проти..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Спікера палати представників Конгресу США відправили у відставку. Це вперше в історії американського законодавчого органу.

Проти республіканця Кевіна Маккарті виступила невелика група радикальних членів його ж партії. Змістити спікера їй допомогли демократи. За відставку проголосувало 216 законодавців. З них вісім республіканців і 208 демократів. Проти виступило 210 конгресменів.

Ініціатором голосування став Метт Гейц. Він звинуватив спікера в тому, що той співпрацював із демократами під час голосування щодо проєкту бюджету. Його обурило, що Маккарті домігся ухвалення резолюції про тимчасове федеральне фінансування завдяки голосам демократів.

Водночас праве крило республіканців звинуватило спікера в тому, що той нібито уклав із Байденом таємну угоду щодо виділення допомоги Україні, хоча цих грошей у проєкті бюджету не було.

[Кевін Маккарті, відсторонений спікер палати представників]:

«Я більше не висуватиму кандидатуру на посаду спікера. Я проведу голосування, щоб обрати когось іншого».

До цього процедуру зняття з посади спікера в Конгресі проводили 1910 року. Але тоді спікер утримався на своєму місці.

Цього разу республіканці зберуться 10 жовтня, щоб обговорити нові кандидатури. Перше голосування проведуть 11 жовтня.

Нагадаємо, Кевіна Маккарті обрали після рекордних 15 голосувань за його кандидатуру. Він також побив рекорд, пробувши на посаді лише дев’ять місяців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Уперше в історії Конгресу США спікера палати представників усунули з посадиВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра Іспанії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: