21.09.2024
Телеканал NTD

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня

Рівень морського льоду, яким покритий океан навколо Антарктиди, цієї зими рекордно низький. Про це повідомили в..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Рівень морського льоду, яким покритий океан навколо Антарктиди, цієї зими рекордно низький. Про це повідомили в Національному центрі даних зі снігу та льоду США.

Учені побоюються, що ситуація може погіршитися й негативно вплинути на таких тварин, як пінгвіни, що розмножуються й піклуються про малят на морському льоду.

[Аріан Пурич, дослідниця морського льоду]:

«У районі Антарктиди, де є колонії імператорських пінгвінів, морський лід розтанув, перш ніж пташенята пінгвінів були готові плавати. А пташенята плавати не вміють. Вони також мокнуть, коли падають у воду. І всі ці пінгвіни втонули — понад 9000 особин».

Також зниження обсягу льоду означає, що менше сонячного світла відбиватиметься від білої поверхні, і більше поглинатиметься водою.

Найбільше морського льоду в Антарктиці цього року було 10 вересня — 17 мільйонів квадратних кілометрів. Це найнижчий зимовий максимум з 1979 року, коли почали супутникові спостереження.

Перед цим рекордно маленьку площу фіксували в 1986 році. Але вона була на мільйон квадратних кілометрів більша, ніж зараз.

Площа морського льоду досягає максимуму у вересні. Потім лід тане й у лютому чи березні досягає найнижчої точки. Тоді літо в Південній півкулі добігає кінця.

Слід зазначити, що хоча лід в Антарктиді тане, учені поки що не можуть пояснити процеси, які за цим стоять. Так, на тлі потепління клімату його площа має зменшуватися. Але в період із 2007 по 2016 рік вона, навпаки, зростала.

Це свідчить, що на льодовий покрив можуть впливати й інші чинники.
Коротке посилання на цю сторінку:

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівняІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Австралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіВ Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монетІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Повені спричинили хаос в Афганістані та Пакистані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: