27.11.2024
Телеканал NTD

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня

Рівень морського льоду, яким покритий океан навколо Антарктиди, цієї зими рекордно низький. Про це повідомили в..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Рівень морського льоду, яким покритий океан навколо Антарктиди, цієї зими рекордно низький. Про це повідомили в Національному центрі даних зі снігу та льоду США.

Учені побоюються, що ситуація може погіршитися й негативно вплинути на таких тварин, як пінгвіни, що розмножуються й піклуються про малят на морському льоду.

[Аріан Пурич, дослідниця морського льоду]:

«У районі Антарктиди, де є колонії імператорських пінгвінів, морський лід розтанув, перш ніж пташенята пінгвінів були готові плавати. А пташенята плавати не вміють. Вони також мокнуть, коли падають у воду. І всі ці пінгвіни втонули — понад 9000 особин».

Також зниження обсягу льоду означає, що менше сонячного світла відбиватиметься від білої поверхні, і більше поглинатиметься водою.

Найбільше морського льоду в Антарктиці цього року було 10 вересня — 17 мільйонів квадратних кілометрів. Це найнижчий зимовий максимум з 1979 року, коли почали супутникові спостереження.

Перед цим рекордно маленьку площу фіксували в 1986 році. Але вона була на мільйон квадратних кілометрів більша, ніж зараз.

Площа морського льоду досягає максимуму у вересні. Потім лід тане й у лютому чи березні досягає найнижчої точки. Тоді літо в Південній півкулі добігає кінця.

Слід зазначити, що хоча лід в Антарктиді тане, учені поки що не можуть пояснити процеси, які за цим стоять. Так, на тлі потепління клімату його площа має зменшуватися. Але в період із 2007 по 2016 рік вона, навпаки, зростала.

Це свідчить, що на льодовий покрив можуть впливати й інші чинники.
Коротке посилання на цю сторінку:

Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівняНетаньягу: «Інтенсивні бої проти ХАМАСу добігають кінця»Ізраїль відправив танки на північ Сектора ГазиІзраїль оголосив мертвими ще двох заручників, яких захопив ХАМАСХусити заявили, що арештували «членів шпигунської мережі США та Ізраїлю»Філіппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському моріУ Греції лісові пожежі поширилися через ураганний вітерГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиУ Сінгапурі усувають наслідки розливу нафтиПерешкодити мародерству: бразильська поліція патрулює затоплені райони

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: