02.11.2024
Телеканал NTD

Як удосконалити системи оповіщення про природні лиха

Як удосконалити системи оповіщення про природні лиха

Колись жваве місто Лахаїна, що на гавайському острові Мауї, лежить у руїнах. Недавно тут вирували лісові..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Колись жваве місто Лахаїна, що на гавайському острові Мауї, лежить у руїнах. Недавно тут вирували лісові пожежі й лишили по собі обвуглені уламки. Загинуло принаймні 106 осіб.

Сідні вижила, але її дім згорів. Каже, що офіційного попередження про те, що насувається лихо, не було, як й інструкцій, куди тікати.

[Сідні Карні, жителька Гаваїв]:

«Зазвичай, щоби нас попередити, вони вмикали сирени чи щось таке. А цього разу — нічого. Про евакуацію просто передавали з вуст в уста. Ось чому жителі Фронт-стріт не знали, що робити. Дим застав їх зненацька».

Екстремальні погодні явища у світі трапляються дедалі частіше, тож експерти закликають розробити ефективніші системи раннього оповіщення. І це має бути щось більше, ніж сирена. Люди мають розуміти, що їм робити далі.

[Кріс Гілсон, кліматолог]:

«Навіть якщо сирена спрацювала, чи зможе вона сказати людям сідати в машини і їхати? Насправді в разі лісової пожежі це не завжди добра ідея».

В Іспанії з минулого року почали впроваджувати систему EU-Alert, яка надсилає екстрені сповіщення прямо на мобільні телефони в межах зазначеної зони. Але є і сирени для критичних ситуацій.

[Імма Солер, працівниця центру з реагування на надзвичайні ситуації]:

«Кліматичні події щоразу стають дедалі екстремальнішими. Коли немає дощу, у нас буває посуха. Коли йде дощ, він дуже рясний — випадає багато опадів за дуже короткий час».

У Філіппінах теж часто виникає екстремальна погода, яка спричинює стихійні лиха. Під ударом — коло 74 % населення.

Тут сповіщення про тайфуни, повені та землетруси теж відправляють на мобільні телефони. Але мова йде не про самі лише SMS, а й про легкість їх розуміння.

Так, експерти кажуть, що слід уникати спеціальної термінології і попереджати людей простою та зрозумілою мовою.

[Кріс Гілсон, професор]:

«Люди думають, що технології усунуть усі проблеми. Але річ не в технологіях. Насправді мова йде й про психологію, про те, як люди реагують на технології на місцях, і чи правильно їх використовують».

Коротке посилання на цю сторінку:

Як удосконалити системи оповіщення про природні лихаАфіни накрила пилова буря із СахариДесятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливиОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у ТуреччиніПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компоненти

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: