19.08.2024
Телеканал NTD

У британських бобрів у дикій природі почався бебі-бум

У британських бобрів у дикій природі почався бебі-бум

Бобрів називають інженерами лісу. Вони постійно збирають палиці, гілки, багно та каміння, щоби будувати греблі —..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Бобрів називають інженерами лісу. Вони постійно збирають палиці, гілки, багно та каміння, щоби будувати греблі — свої житла.

У Великій Британії на бобрів здавна полювали через хутро, м’ясо та ароматичні залози. І до XVI століття в дикій природі вони вимерли.

Але тепер, через 400 років, їх знову повернули до природного середовища існування. Це заслуга Фонду дикої природи.

Переселити їх сюди планували понад десять років. Тепер у національних парках графства Сомерсет бобри почуваються як удома.

[Бен Ердлі, менеджер проєкту]:

«Ми повторно випустили бобрів на початку 2020 року. Це дві дуже різні ділянки: одна — велика річка, дуже динамічна, інша — ізольована територія. І в кожній є боброва сім’я».

Перші бобри з’явилися тут у січні 2020-го. А цього року Національний фонд зустрічає вже третє покоління малят і спостерігає справжній бебі-бум.

Зоологи кажуть, що греблі цих тварин створюють здорові екосистеми зі сприятливими умовами для розмноження багатьох видів бабок та жаб.

[Бен Ердлі, менеджер проєкту]:

«З’явилося багато бабок, бджіл та ос, які користуються цією водою. Багато безхребетних, комах. Усі ці ставки, які вони створили, — чудове місце для існування риби. Там повно риби. Кілька тижнів тому я був у тих місцях і не міг і кроку ступити через жаб».

Греблі бобрів також уповільнюють течію річок, що запобігає повені. А ще вони забезпечують водою рослини під час посухи.

[Бен Ердлі, менеджер проєкту]:

«Вони збільшують кількість повалених дерев. Начебто звучить погано, але це дуже добре. Це справді важливе місце для безхребетних і комах. І знову ж таки це їжа для інших диких тварин».

З 1 жовтня минулого року в Англії діє закон, який захищає бобрів. Тепер навмисний вилов цих тварин, заподіяння їм шкоди, убивство або створення перешкод їхній нормальній життєдіяльності вважається правопорушенням.

Також злочином є пошкодження чи знищення їхніх гребель, місць розмноження та відпочинку без спеціальної ліцензії.

Попередні покоління називали на честь англійських футболістів: Решфорда, Руссо, Туни та інших. Тепер Національний фонд підбирає клички шляхом публічного голосування.
Коротке посилання на цю сторінку:

У британських бобрів у дикій природі почався бебі-бумУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Друга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиЯпонія додасть фінвалів до переліку видів для китобійного промислуНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЧим пригощатимуть гостей «Оскара»У Кенії зростає кількість жертв повеней

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: