10.07.2024
Телеканал NTD

Військовики Нігеру захопили владу та утримують президента в палаці

Військовики Нігеру захопили владу та утримують президента в палаці

Президента Нігеру Мохамеда Базума усунули від влади. Про це в середу ввечері заявили бунтівні військовики, виступаючи..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Президента Нігеру Мохамеда Базума усунули від влади. Про це в середу ввечері заявили бунтівні військовики, виступаючи на національному телеканалі.

Базума утримують у президентському палаці його ж охоронці.

Речник армії цієї західноафриканської країни Амаду Абдрамане оголосив, що всі кордони закрито. Також призупинено дію конституції та всіх державних установ. Запроваджено комендантську годину.

З його слів, військовики об’єднались у так звану «Національну раду з охорони батьківщини» та вирішили покласти край керівному режимові.

[Амаду Абдрамане, спікер збройних сил Нігеру]:

«Це наслідок постійного погіршення ситуації з безпекою і поганого економічного та соціального управління».

Прихильники президента зібралися в столиці біля Національної асамблеї та закликають звільнити Базума. Його демократично обрали 2021 року і вважають близьким союзником Франції.

[протестувальник]:

«Демократія має перемогти. Скриньки для голосування перемогли, і президента Базума було обрано на п’ять років. Народ твердо стоїть на ногах та захищає гідність свого президента».

Нігер — провідний союзник Заходу в боротьбі в регіоні Сахель із джихадистами, які прийшли з Малі й за попередні десять років поширили свій вплив. Переворот ускладнить ці зусилля.

США закликали випустити Базума на волю, а Європейський Союз, ООН, Франція та інші країни засудили переворот.

Обрання Базума стало першою демократичною зміною влади в Нігері. Відколи 1960 року країна здобула незалежність від Франції, тут сталися чотири успішні військові перевороти й кілька невдалих спроб.

Загалом у Західній та Центральній Африці це вже сьомий військовий переворот із 2020 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Військовики Нігеру захопили владу та утримують президента в палаціБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоУ Гаїті обрали голову перехідної ради та поміняли прем’єраЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: