13.07.2024
Телеканал NTD

Вибори в Іспанії: перемогли праві, але коаліцію створити не зможуть

Вибори в Іспанії: перемогли праві, але коаліцію створити не зможуть

На парламентських виборах в Іспанії перемогла правоцентристська партія. Але вона, найімовірніше, не зможе стати керівною. «Народна..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

На парламентських виборах в Іспанії перемогла правоцентристська партія. Але вона, найімовірніше, не зможе стати керівною.

«Народна партія» здобула найбільше місць — 136 із 350. Однак, навіть якщо вона об’єднається з украй правою «Вокс», яка має 33 місця, для абсолютної більшості цього замало.

«Іспанська соціалістична робітнича партія» прем’єра Педро Санчеса здобула 122 парламентські крісла. На четвертому місці — альянс лівих партій Sumar, що дістав 31 крісло.

Раніше очікували, що «Народна партія» створить коаліцію з «Вокс» та змістить у владі соціалістів. Але цього не сталося. Утім, лідер «Народної партії» Альберто Нуньєс Фейхоо заявив, що починає переговори про створення блоку.

Зробити це буде непросто, адже багато хто не хоче приходу до влади вкрай правих.

Лідер «Вокс» заявив, що на країну чекають перевибори.

[Сантьяго Абаскаль, лідер партії «Вокс»]:

«Це день занепокоєння, бо ми не досягли своєї мети — не вигнали Педро Санчеса з палацу ла Монклоа. Імовірно, будуть ще одні вибори, на яких ми знову спробуємо це зробити».

Прем’єр-міністр Санчес має більше можливостей для переговорів.

Але йому також, імовірно, буде складно зібрати більшість, а потенційні союзники наполягатимуть на поступках в обмін на їхню підтримку.

[Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії]:

«Нас набагато більше. Я кажу про тих, хто хоче, щоб Іспанія і далі рухалася вперед, а не йшла шляхом регресу “Народної партії” з “Вокс”».

Вибори в Іспанії пройшли достроково, після того як у травні парламент було розпущено. Прем’єр Санчес пішов на такий крок після невдалих регіональних виборів, на яких значну перевагу здобула опозиційна «Народна партія».
Коротке посилання на цю сторінку:

Вибори в Іспанії: перемогли праві, але коаліцію створити не зможутьГонконг посилив закон про нацбезпекуПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: