15.12.2024
Телеканал NTD

ООН розпочала відкачування понад 1 млн барелів нафти з аварійного танкера в Ємені

ООН розпочала відкачування понад 1 млн барелів нафти з аварійного танкера в Ємені

ООН почала відкачувати понад мільйон барелів нафти з аварійного супертанкера, що стоїть у порту Ємену в..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

ООН почала відкачувати понад мільйон барелів нафти з аварійного супертанкера, що стоїть у порту Ємену в Червоному морі. Організація називає його найбільшою екологічною бомбою уповільненої дії у світі.

З 80-х років минулого століття єменська влада використовувала судно FSO Safer для зберігання нафти. Але з 2015 року, коли в країні спалахнув воєнний конфлікт, танкер не ремонтували й не обслуговували. Так, 2019-го в моторний відсік просочилася вода. Побудоване в 1974 році судно втратило цілісність.

ООН узялася за аварійно-рятувальні роботи, бо ніхто інший не висловив готовності їх виконати. Нафту перекачують на інший танкер.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:

«Нам знадобиться близько 20 мільйонів доларів США, щоб завершити проєкт. Він передбачає очищення та утилізацію танкера й усунення будь-якої екологічної загрози Червоному морю».

Якби нафта витекла, це спричинило б масштабну екологічну та гуманітарну катастрофу.

[Ахім Штайнер, представник ООН]:

«Кілька тижнів тому дехто запитував, чи є насправді на судні нафта. Я можу запевнити вас, що зараз на кораблі незалежні дослідники виміряли обсяг нафти. Це близько мільйона 130 тисяч барелів».

Експерти попереджали, що танкер може або вибухнути, або розвалитися на частини. У такому разі нафтова пляма вчетверо перевищила б ту, яка 1989 року утворилася після аварії на судні «Ексон Вальдес» біля Аляски. Тоді вона розтягнулася на 28 тисяч квадратних кілометрів.

Зі слів Гутерреша, якби сталася нинішня аварія, було б розорено цілі рибальські громади, зникли б сотні тисяч робочих місць. Невідомо на скільки закрилися б великі порти.

Загалом для усунення наслідків можливої аварії знадобилося б коло 20 мільярдів доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН розпочала відкачування понад 1 млн барелів нафти з аварійного танкера в ЄменіАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерів«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїПроблему обміління Панамського каналу обіцяє розв’язати новообраний президентВелика Британія наклала санкції на китайських хакерів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: