12.05.2024
Телеканал NTD

На виборах у Греції перемогли консерватори

На виборах у Греції перемогли консерватори

Упевнену перемогу на виборах до парламенту Греції здобула права консервативна партія «Нова демократія». Її лідер Кіріакос..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Упевнену перемогу на виборах до парламенту Греції здобула права консервативна партія «Нова демократія». Її лідер Кіріакос Міцотакіс ще на чотири роки залишиться прем’єр-міністром країни.

Консерватори набрали понад 40% голосів та здобули 158 із 300 місць у парламенті. Це абсолютна більшість. Тепер Міцотакіс зможе сформувати однопартійний уряд.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«Сьогодні ми насолоджуємося перемогою, але завтра вранці знову засукаємо рукави й почнемо разом будувати сильну Грецію з процвітаючою нацією та справедливістю для всіх. Ще раз дякую вам за честь».

Головний суперник консерваторів – радикальна ліва партія СІРІЗА – набрала лише 18% голосів. Це на 2% менше, ніж на виборах у травні. Тривідсотковий бар’єр для проходження до парламенту подолали ще шість політичних сил.

Ці вибори стали другими за останні п’ять тижнів. У травні «Нова демократія» також перемогла опонентів. Проте дістала лише 146 місць у парламенті. Міцотакіс не схотів створювати коаліційний уряд, тому оголосив повторні вибори.

Першого разу вони проходили за простою пропорційною виборчою системою. Цього разу вони відбулись за посилено-пропорційною виборчою системою, тобто партія, що перемогла, дістала додаткові бонуси.

[прихильник партії «Нова демократія»]:
«Я очікував на цю перемогу, бо це цілком природно. Усі бачили роботу нашого уряду. Ми стали сильними. Ми йдемо вперед».

За Міцотакіса грецька економіка стала швидко відновлюватися. Він обіцяє проводити реформи, створити робочі місця, підвищити заробітну плату майже до середнього рівня в Європейському Союзі, а також розвивати туристичну галузь.
Коротке посилання на цю сторінку:

На виборах у Греції перемогли консерваториІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: