28.12.2024
Телеканал NTD

Мумію підлітка віком понад 1000 років знайшли в Перу

Мумію підлітка віком понад 1000 років знайшли в Перу

Стародавню мумію із частково збереженою шкірою і волоссям знайшли в археологічному комплексі Кахамаркілья, що в Перу...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Стародавню мумію із частково збереженою шкірою і волоссям знайшли в археологічному комплексі Кахамаркілья, що в Перу. Попередньо її вік оцінюють у 1100 чи 1200 років.

На думку археологів, мумія належить підлітку. Можливо, він жив в епоху лімської культури чи за часів цивілізації ічма, яка передувала культурі інків.

[Йоміра Ваман, археолог]:
«У Кахамаркільї були розвинені різноманітні види ремесел, бо на місцеву культуру вплинуло як узбережжя, так і високогір’я. Вивчивши кераміку, ми визначили, що в Кахамаркільї переважно жили прибережні жителі — представники пізньої лімської культури. На них також дуже вплинула культура ічма».

Останки підлітка знайшли приблизно за 200 метрів від місця, де виявили першу мумію Кахамаркільї. Водночас похоронна камера виявилася не зовсім звичайною — поряд із мумією підлітка лежали керамічні посудини.

[Йоміра Ваман, археолог]:

«Спочатку гробницю не використовували за призначенням. Це було щось подібне до складу, де зберігали всілякі предмети».

Археологи й далі шукають давні останки біля комплексу. Так, у січні виявили мумії восьми дітей і 12 дорослих. Усіх цих людей умертвили під час жертвопринесення.

У період розквіту лімської цивілізації Кахамаркілья була важливим торговим та культурним центром. Тут височили храми, пролягали широкі вулиці й стояли зерносховища.

Кахамаркілья розташована за 25 кілометрів від Ліми. Комплекс охоплює 167 гектарів. Це одна з найбільших археологічних пам’яток країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мумію підлітка віком понад 1000 років знайшли в ПеруПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїНайбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» уперше вирушив у плавання з пасажирамиОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у Туреччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: