02.12.2024
Телеканал NTD

МВФ: світове зростання економіки зменшилося до 3 %

МВФ: світове зростання економіки зменшилося до 3 %

Світове зростання економіки у 2023 році сповільниться до 3 %. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Світове зростання економіки у 2023 році сповільниться до 3 %. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду. За її словами, такий рівень не мінятиметься впродовж найближчих п’яти років.

Це найнижчий прогноз МВФ із 1990 року. Це також значно нижче за середнє зростання — 3,8 %, яке було упродовж двох попередніх десятиліть.

Зі слів Крісталіни Георгієвої, перспективи зростання лишаються слабкими як у короткостроковій, так і в середньостроковій перспективі з огляду на стійко високий рівень інфляції.

[Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ]:
«В умовах зростання геополітичної напруженості й усе ще високої інфляції надійне відновлення залишається недосяжним. Це шкодить перспективам усіх, особливо найуразливіших людей та країн».

У 2022 році зростання сповільнилося майже вдвічі — до 3,4 %. Роком раніше воно перевищувало 6 %.

Зі слів Георгієвої, темпи зростання знижуватимуться в 90 % країн із розвиненою економікою.

Вона закликала центральні банки вживати заходів для стримування інфляції лише тоді, коли фінансовий тиск залишатиметься обмеженим. А в разі виникнення ризиків для фінансової стабільності одразу забезпечувати ліквідність.

Недавні банкрутства банків у Швейцарії та США виявили недоліки в управлінні ризиками й у нагляді.

Щодо перспектив зростання та продуктивності Георгієва закликала більше вкладати у відновлювані джерела енергії та зменшувати фрагментацію світової економіки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: