10.12.2024
Телеканал NTD

Протести в Грузії проти законопроєкту про іноагентів: поліція відтісняє протестувальників від парламенту

Протести в Грузії проти законопроєкту про іноагентів: поліція відтісняє протестувальників від парламенту

Поліція Грузії застосувала водомети та сльозогінний газ, щоб розігнати акцію протесту перед парламентом. Масові народні виступи..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Поліція Грузії застосувала водомети та сльозогінний газ, щоб розігнати акцію протесту перед парламентом. Масові народні виступи спалахнули в країні проти законопроєкту про іноземних агентів.

Очевидці кажуть, що на головній вулиці Тбілісі — проспекті Руставелі поліція арештовувала людей.

За кілька годин до цього сталися сутички. Демонстранти кидали в правоохоронців пляшки із запальною сумішшю та каміння. Потім юрба оточила будівлю парламенту, відсунувши металеві загородження.

У заяві міністерства внутрішніх справ країни йдеться, що поранені є з обох боків, і поліція реагуватиме на будь-які порушення закону.

Протести спалахнули після того, як депутати в першому читанні підтримали законопроєкт про іноагентів. На думку критиків, він може стати кроком до авторитаризму та перешкодити руху Грузії до Євросоюзу.

Прем’єр-міністр країни Іраклий Гарібашвілі каже, що положення про іноземних агентів відповідають «європейським та світовим стандартам».

Однак голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель сказав, що законопроєкт — «дуже погана подія» для країни, яка може серйозно вплинути на її відносини з блоком.

Водночас президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе на законопроєкт вето, якщо він опиниться на її столі, і що вона на боці протестувальників.

Згідно з документом, будь-які організації, які отримують понад 20 % фінансування з-за кордону, муситимуть зареєструватися як «іноземні агенти». Інакше їм загрожуватимуть великі штрафи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протести в Грузії проти законопроєкту про іноагентів: поліція відтісняє протестувальників від парламентуВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора Гази25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: