11.12.2024
Телеканал NTD

«Корабель дістався берега»: міжнародний пакт про захист океану ухвалили в США

«Корабель дістався берега»: міжнародний пакт про захист океану ухвалили в США

У Нью-Йорку ухвалили міжнародний пакт про захист океану, який обговорювали впродовж 15 років. Його узгодили після..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

У Нью-Йорку ухвалили міжнародний пакт про захист океану, який обговорювали впродовж 15 років. Його узгодили після п’яти раундів затяжних переговорів, що проходили під егідою ООН.

В обговореннях брало участь понад 100 країн. Вони затвердили пакт, який накладає юридичні зобов’язання щодо збереження й забезпечення сталого використання біорізноманіття океану.

Загалом переговори почалися 20 лютого й завершилися на день пізніше за встановлений термін.

[Рена Лі, голова конференції ООН]:
«Корабель дістався берега».

Згідно з договором, до кінця десятиліття в усьому світі під захист має бути взято 30 % суші й моря. Цю мету називають «30 до 30».

Експерти кажуть, що раніше у світі не було чіткого шляху захисту міжнародних вод.

[Нікола Кларк, природозахисниця]:
«Цей новий договір дає нам можливість і правову основу, які ми можемо використовувати для створення у відкритому морі охоронюваних районів».

Делегату Нікарагуа не сподобалося, як проходили переговори.

[представник Нікарагуа]:
«Переговори не гарантували рівності, неупередженості, балансу та прозорості. Кілька паралельних зустрічей ускладнювали участь невеликих делегацій».

Головним предметом дискусій були економічні інтереси. Країни, що розвиваються, хотіли більшої частки доходів від «блакитної економіки», а також передання технологій.

Водночас розбіжності виникли стосовно угоди про спільне використання переваг морських генетичних ресурсів, які використовують у таких галузях, як біотехнології.

Природозахисні організації кажуть, що для досягнення поставленої мети до 2030 року щороку треба брати під охорону 11 мільйонів квадратних кілометрів океану.

Зараз дуже невелика частина відкритих морів потребує певного захисту. Водночас дедалі більшу загрозу становить забруднення, підвищення рівня кислотності та надмірний вилов риби.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Корабель дістався берега»: міжнародний пакт про захист океану ухвалили в СШАВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: