10.08.2024
Телеканал NTD

Велика Британія і ЄС домовилися про торгівлю в Північній Ірландії

Велика Британія і ЄС домовилися про торгівлю в Північній Ірландії

Британський прем'єр-міністр уклав нову угоду з ЄС щодо торгівлі в Північній Ірландії. Вона увійшла до договору..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Британський прем’єр-міністр уклав нову угоду з ЄС щодо торгівлі в Північній Ірландії. Вона увійшла до договору про «брекзит» і стала новим розділом у відносинах між Лондоном і Брюсселем.

Стоячи у Віндзорському замку біля очільниці Єврокомісії, Ріші Сунак сказав, що сторони домовилися усунути будь-які кордони між Північною Ірландією та рештою Великої Британії.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Сьогоднішня угода забезпечує безперебійну торгівлю на всій території Сполученого Королівства, захищає місце Північної Ірландії в нашому союзі й гарантує суверенітет народу Північної Ірландії».

У центрі суперечки був Північноірландський протокол. Нова угода врегулює рух товарів між Ірландією, яка в ЄС, та британською Північною Ірландією. Вона дасть змогу налагодити безперешкодну торгівлю без кордонів в Ірландському морі.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Ця нова угода дасть нам змогу розпочати новий розділ. Він забезпечує довгострокові рішення, які, як ми впевнені, працюватимуть для всіх людей та підприємств Північної Ірландії».

Північноірландський протокол — це доповнення до договору про «брекзит» від 2020 року.

Він має не допустити появу жорсткого кордону на острові Ірландія з відповідним контролем. Інакше є загроза відновлення північноірландського конфлікту, який тривав кілька десятиліть.
Коротке посилання на цю сторінку:

Велика Британія і ЄС домовилися про торгівлю в Північній ІрландіїСтуденти в США й далі будують табори на території вишів, попри ризик бути відрахованимиСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніПовені спричинили хаос в Афганістані та Пакистані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: