13.01.2024
Телеканал NTD

Колишнього президента Киргизстану випустили з тюрми

Колишнього президента Киргизстану випустили з тюрми

Експрезидента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва випустили з тюрми. Його справу направили на перегляд. Атамбаєв відбував 11-річний термін..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Експрезидента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва випустили з тюрми. Його справу направили на перегляд.

Атамбаєв відбував 11-річний термін за низкою статей. Тепер він збирається їхати за кордон на лікування. Відповідний дозвіл видав Первомайський районний суд столиці.

[Алмазбек Атамбаєв, колишній президент Киргизстану]:
«Правду кажучи, треба терміново лікуватися. Треба терміново летіти на лікування. Але я, як завжди, повернуся. I’ll be back».

Атамбаєв був президентом з 2011 по 17 рік. Вирок йому ухвалили 2020-го. Йому, зокрема, закидали визволення з тюрми кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Того посадили на 16 років за організування масових заворушень, захоплення заручників та вбивства.

Утім, експрезидент називає всі звинувачення політичними.

[Алмазбек Атамбаєв, колишній президент Киргизстану]:
«Усі кримінальні справи проти мене вигадані, шиті білими нитками. Час це однаково покаже. Сподіваюся, що розпочалася якась хвиля справедливості».

На перегляд справу подав Верховний суд країни 13 лютого. До цього він двічі змінював своє рішення: 2020-го він скасував усі вироки попередніх інстанцій, потім після клопотання генпрокуратури знову визнав Атамбаєва винним. Через рік він залишив вирок чинним.

66-річного Атамбаєва заарештували у 2019 році. Незадовго до цього він посварився зі своїм наступником Сооронбаєм Жеенбековим, якого через рік скинули внаслідок заворушень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишнього президента Киргизстану випустили з тюрмиУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Сотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниПроблему обміління Панамського каналу обіцяє розв’язати новообраний президентОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаГонконг посилив закон про нацбезпекуУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: