04.05.2024
Телеканал NTD

Як у деревах роблять дупла за допомогою дриля-пилососа

Як у деревах роблять дупла за допомогою дриля-пилососа

Австралієць Метт Стівенс рятує рідкісні види тварин і птахів, вирізуючи в деревах дупла. Він біолог, що..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Австралієць Метт Стівенс рятує рідкісні види тварин і птахів, вирізуючи в деревах дупла. Він біолог, що спеціалізується на охороні довкілля, тому знає, що фауна континенту давно потерпає від утрати місць проживання та пожеж.

Для створення затишних жител Метт винайшов спеціальний інструмент. З його слів, природно дупла формуються 70–120 років. А його пристрій упорається за три хвилини.

[Метт Стівенс, біолог]:
«Це високошвидкісна різальна головка з наконечниками з карбіду вольфраму, яка здійснює коло 11 000 оборотів за хвилину. Інструмент може всмоктувати всю дерев’яну стружку. Через вхідний отвір я можу вирізати внизу, вгорі, збоку. У результаті матиму заглиблення заввишки 90 сантиметрів і завширшки 45 на 90 сантиметрів. Це буде величезна порожнина з крихітним входом».

Імон Демпсі раніше був лісорубом. Він змінив спеціалізацію і тепер лише вирізує дупла.

[Імон Демпсі, учасник проєкту]:

«Це справді наповнило мене надією, що моя кар’єра не обов’язково має зводитися до рубання дерев, і що я справді маю потенціал, щоб робити більш екологічні речі, позитивно впливати на довкілля».

Навпроти порожнин також встановлюють камери. Вони доводять, що житла зручні для багатьох істот. Серед них папуги й сумчасті. Усередину заглядали також ящірки й варани.

Стівенс сподівається, що його винахід допоможе природі Австралії вижити, і що процес вимирання видів сповільниться.

[Метт Стівенс, біолог]:
«Я бачу дупло й знаю, що навіть після того, як помру, можливо, через 300 років, дупло, яке ми вирізали сьогодні, усе ще працюватиме, воно все ще буде домівкою для дикої природи».

За допомогою дриля-пилососа Метта в Австралії вже вирізали тисячі дупел.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як у деревах роблять дупла за допомогою дриля-пилососаВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: