04.08.2024
Телеканал NTD

Помер Цзян Цземінь — колишній генсек компартії Китаю

Помер Цзян Цземінь — колишній генсек компартії Китаю

У віці 96 років помер колишній генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Цзян Цземінь. Він прийшов до..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

У віці 96 років помер колишній генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Цзян Цземінь. Він прийшов до влади після розгону мирної демонстрації студентів на площі Тяньаньмень у 1989 році. Він також розпочав масштабне придушення прихильників школи духовного вдосконалення Фалуньгун.

Цзян помер у Шанхаї, де колись був мером. Причина смерті — лейкемія та поліорганна недостатність.

Цзян Цземінь обіймав посаду генерального секретаря ЦК компартії з 1989 по 2002 рік. Його попередником був Ден Сяопін. На думку істориків, після того як Цзян залишив вищу посаду, він і його фракція ще довго впливали на внутрішню політику КНР.

У роки його правління Китай вступив до Світової організації торгівлі, а Гонконг перестав бути британською колонією і перейшов під управління Пекіна.

У країні Цзян жорстко придушував інакодумство. У в’язницях опинилися активісти-правозахисники, члени профспілок та прихильники демократії. Він також ініціював репресії духовного руху Фалуньгун, оскільки той у 90-тих роках минулого століття став дуже популярним у КНР.

Фалуньгун або Фалунь Дафа — це школа духовного та фізичного вдосконалення, яка передбачає виконання медитативних вправ і дотримання принципів істини, доброти й терпіння. На початку 90-х офіційні особи Китаю поширення практики підтримували.

Згідно з офіційними даними, у 1999 році прихильників Фалуньгун у країні було 100 мільйонів. Це перевищувало кількість членів комуністичної партії.

Того ж року за наказом Цзян Цземіня почалося придушення руху Фалуньгун у всій країні. Переслідування тривають і досі. За даними Інформаційного центру Фалунь Дафа, мільйони людей, які займаються практикою, було ув’язнено. Тисячі з них загинули від тортур і насильницького вирізання органів.

У низці країн на Цзян Цземіня подано судові позови, у яких його звинуватили в злочинах проти людяності, геноциді та катуваннях прихильників Фалуньгун, а також у підтриманні та проведенні репресій проти населення Тибету.
Коротке посилання на цю сторінку:

Помер Цзян Цземінь — колишній генсек компартії КитаюУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: